Peter Hitchens wandelt rustig terwijl hij wordt uitgejouwd door betogers

0
1912

Op beelden is te zien hoe de Britse conservatieve journalist Peter Hitchens rustig door de straten van Oxford kuiert, terwijl hij wordt uitgejouwd door een menigte van linkse activisten.

De conservatieve Britse journalist Peter Hitchens – broer van de overleden intellectueel Christopher Hitchens – woonde een ‘Black Lives Matter’-betoging in zijn thuisstad Oxford bij. Op beelden op sociale media is te zien hoe hij rustig door de straten slentert, terwijl hij gevolgd wordt door een menigte van tientallen activisten. Een van de betogers scandeerde “Peter Hitchens moet gaan” door een megafoon.

(Lees verder onder de tweet.)

Hitchens: “Slappe poging mij te intimideren”

“Ik heb de mars gewoon gevolgd, zoals elke journalist (of wie dan ook die er ook maar in geïnteresseerd is) het recht heeft om te doen. Er was een slappe poging om me te intimideren (neem ik aan) door mijn naam te zingen, maar ik had er geen last van. Ik blijf mijn gebruikelijke één meter en 75 centimeter”, zegt Hitchens over het incident. Hij had naar eigen zeggen verder weinig last van “deze slechte kopieën van de jaren ’60”.

Velen op sociale media prezen de houding van Hitchens. Anderen konden wel lachen met de beelden. Toch wordt er ook gewaarschuwd. “Tuurlijk, het is grappig om te zien dat Peter Hitchens de menigte negeert die hem door de straten jaagt en roept dat hij “moet gaan” – maar wat gebeurt er als ze besluiten om te stoppen met zingen en beginnen met het gooien van dingen, of HEM in het water te gooien met de standbeelden”, vraagt de rechtse Britse journalist en activist Raheem Kassam.

Eerder deze maand ging reeds een foto van Hitchens viraal. Daarin was te zien hoe hij weigerde te knielen tijdens een ‘Black Lives Matter’-betoging in Oxford. De betogers eisten dat het standbeeld van Cecil Rhodes – voormalig premier van Brits Zuid-Afrika – verwijderd werd van de campus van de Universiteit van Oxford. Woensdag werd dan ook tegemoetgekomen aan de eisen van de betogers. De studiebeurs van Rhodes zorgt er nog altijd voor dat jaarlijks tientallen Afrikaanse studenten in Oxford kunnen studeren.