Parlementsvoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) vindt dat ons land officieel haar excuses moet aanbieden voor het koloniale verleden. Maar dat alleen volstaat niet, vindt Dewael, hij pleit ook voor een “flankerend beleid”, zoals herstelbetalingen. Dat zei hij in De Zevende dag

Na de tragische dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in de Verenigde Staten is ook in ons land het debat over racisme en het koloniaal verleden weer opgelaaid. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen werden standbeelden van Leopold II vernield en/of weggenomen.

Op vraag van Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) besliste het federaal parlement om een Congo-commissie op te richten, waar onderzocht zal worden hoe ons land met het koloniaal verleden moet omgaan. Officieel onze excuses aanbieden is voor Dewael een goed begin, maar lang niet voldoende.

“Vlug vlug excuses aanbieden is nogal gratuit”, stelde Dewael in de Zevende Dag. Hij vindt dat die excuses gekoppeld moeten worden aan een “flankerend beleid”, waarbij bijvoorbeeld herstelbetalingen aan de orde zouden zijn. “Ik ga niet vooruitlopen, maar naast een pardon moeten er ook andere beleidsmaatregelen komen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met herstelbetalingen? Wie een fout gemaakt heeft, moet vergoeden, zegt het wetboek.”