De Verenigde Naties proberen opnieuw een staakt-het-vuren in Libië te bemiddelen. De jongste gespreksronde volgt op de ineenstorting van offensief van de oostelijke bevelhebber Haftar. Ook de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) roept op tot een staakt-het-vuren.

De Verenigde Naties proberen opnieuw een staakt-het-vuren in Libië te bemiddelen. Het land is nog altijd verwikkeld in een burgeroorlog tussen twee rivaliserende regeringen: de GNA in Tripoli en het Huis van Afgevaardigden in Tobroek.

(Lees verder onder de tweet.)

Ineenstorting offensief Haftar in West-Libië

De jongste besprekingen volgen op een mislukt offensief van bevelhebber Khalifa Haftar – gelieerd met Tobroek – om Tripoli in te nemen. Het veertien maanden durende offensief stortte compleet in en Haftar moest zich terugtrekken tot de havenstad Sirte.

De GNA wist het tij te keren dankzij sterke Turkse steun. Haftar wordt ondertussen gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten, Rusland en Egypte. Turkije sloeg een apart voorstel tot een staakt-het-vuren van Egypte af. Volgens de Turken probeert Egypte enkel het hachje van Haftar te redden.

Ondertussen roept ook de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) op tot een staakt-het-vuren. De Verenigde Staten willen voorkomen dat ook Egypte grondtroepen naar Libië stuurt. “Snelle en betrouwbare onderhandelingen zijn nu nodig om een staakt-het-vuren uit te voeren en de politieke gesprekken binnen Libië onder leiding van de VN te hervatten”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (Rep.).