Zaterdagnacht hebben de Belgische en Franse kustwacht 15 illegale transitmigranten uit het Kanaal gehaald. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Meer en meer migranten proberen nu op die manier het Britse vasteland te bereiken.

Omstreeks 7u kreeg de kustwacht een oproep binnen van een bootje dat aan het zinken was in het midden van de Noordzee. Zowel de Belgische als Franse reddingsdiensten rukten meteen uit, en na enige tijd werden de migranten teruggevonden op zo’n 12 kilometer voor de kust van De Panne. 

Het ging om een klein bootje dat begon te zinken omdat er veel te veel migranten opzaten. “Het bootje had een ruimte van 2,8 op 0,9 meter, goed voor een maximumcapaciteit van zeven personen”, aldus procureur Frank Demeester van het Brugse parket aan HLN. “Die capaciteit werd zwaar overschreden aangezien mensensmokkelaars de boot hadden volgestouwd met vijftien personen. Dat het bootje water maakte toen het ver in zee zat, verwondert dan ook niet.”

Alsmaar vaker proberen migranten die willen doorreizen naar Groot-Brittannië, zogenaamde transitmigranten, de oversteek via het Kanaal te wagen. In 2019 werden 2.758 migranten onderschept op het Kanaal, dat is vier keer meer dan het jaar voordien. Die stijgende trend zet zet zich ook dit jaar verder. 

Volgens Franse vluchtelingenorganisaties hoeft dat niet te verwonderen. “Het is logisch dat migranten in Franse vluchtelingenkampen deze gevaarlijke reis willen ondernemen”, klinkt het bij een Franse vluchtelingenorganisatie na de vele reddingsoperaties donderdagnacht. “De situatie in de kampen is afschuwelijk.”

Transitmigranten nu via Kanaal

De problematiek van transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land of Frankrijk maar willen doorreizen) sleept al jaren aan. In Belgische en Noord-Franse kustplaatsen ontstaan daardoor massaal veel tentenkampen waarin de transitmigranten verblijven, in de hoop ooit de oversteek te kunnen wagen naar Groot-Brittannië, het beloofde land voor velen onder hen.

Om daarin te slagen, gaan de transitmigranten alsmaar verder. Vroeger probeerden ze in vrachtwagens te klimmen om op die manier mee te kunnen naar Groot-Brittannië, maar vanwege de lage slaagkans zoeken ze nu alternatieven. Velen zouden nu via kleine bootjes willen proberen het Kanaal over te steken.