Van de 211 migranten die door een Duits ngo-schip naar Italië gebracht werden blijken er 28 besmet te zijn met het coronavirus. Dat meldt Belga. De coronacrisis zorgde voor een tijdelijke stop van illegale migratie, maar nu neemt die migratie opnieuw fors toe. 

Het probleem van de illegale migratiestroom vanuit Afrika en het Midden-Oosten naar het Europese vasteland sleept al jaren aan. Eerder deze week bleek uit rapporten van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dat die migratie tijdelijk gestopt was door de coronacrisis, maar nu opnieuw snel toeneemt.

Daarbij komt nu nog het extra gevaar van mogelijke besmettingen onder de migranten. Zij zitten immers vaak dichtbij elkaar en van afstandsregels is dan ook geen sprake. Het Duitse ngo-schip Sea-Watch 3 bracht eerder deze week 211 illegale migranten aan wal in Italië. Zij werden getest op covid-19 en uiteindelijk bleken 28 onder hen positief te testen.

De migranten zullen de komende twee weken op een quarantaineschip verblijven voor de Italiaanse kust, waarna ze hun asielprocedure in Europa kunnen opstarten.