De reacties bleven niet uit nadat de ‘Black Lives Matter’-massamanifestatie in Brussel gisteren ontaardde in rellen en plunderingen. Ook het Brusselse Vlaams Belang kijkt in de richting van PS-burgemeester Philippe Close, die volgens hen schuldig is aan “politiek onverantwoordelijk gedrag”.

De kritiek aan het adres van de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) was niet mals, nadat een massamanifestatie van ‘Blacks Lives Matter’ gisteren ontaardde in rellen en plunderingen. Naast het geweld werd er ook gewezen op het feit dat de betoging – met 10.000 aanwezigen – een flagrante schending van de geldende coronamaatregelen inhield.

Zo draagt de PS-burgemeester volgens de Brusselse N-VA  “een verpletterende verantwoordelijkheid”. “We hebben uitdrukkelijk gewaarschuwd voor de risico’s verbonden aan de betoging in Brussel vandaag. Het is bijzonder spijtig om in de huidige omstandigheden te zien dat we gelijk krijgen”, klinkt het daar.

(Lees verder onder de tweet.)

Vlaams Belang: “Close schuldig aan politiek onverantwoordelijk gedrag”

Ook het Brusselse Vlaams Belang beticht Close van “politiek onverantwoordelijk gedrag”. “De te verwachten grote opkomst zorgde ervoor dat mensen zeer dicht op elkaar stonden. Dat de betoging dan nog eens ontaardde in geweld is wraakroepend. Close verbiedt doorgaans betogingen met ‘risico op geweld’, althans als ze van rechtse signatuur zijn. Voor Close gaat het dus omblack votes matter’ in plaats vanblack lives matter'”, zegt Brussels Vlaams Belang-voorzitter Bob De Brabandere.

Door het toestaan van deze betoging, die als enige doel het importeren van een buitenlands conflict in onze eigen hoofdstad had, wekte men de indruk dat er ook in dit land een probleem is met politiegeweld. De waarheid is eerder omgekeerd: er is in dit land een probleem met geweld tegen politie en andere hulpdiensten”, klinkt het verder.

De partij verwijst ook naar de coronacrisis en de daarmee gepaard gaande maatregelen. Door onverantwoordelijke PS-politici staat de ganse heropstart van onze stad en samenleving op losse schroeven”, zegt Dominiek Lootens-Stael, VB-fractievoorzitter in het Brussels Parlement. “Het is tevens een slag in het gezicht van de duizenden mensen die zich de voorbije maanden hebben ingezet om ons land draaiende te houden en van de mensen in de zorg, net als van alle burgers die al maanden de strenge regels naleven.”