Ook standbeelden van voormalige presidenten zijn niet meer veilig voor de Amerikaanse beeldenstorm. Zo kondigde de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio (Dem.) zondag aan dat hij een standbeeld van Theodore Roosevelt – een van de populairste Amerikaanse presidenten – laat verwijderen.

Theodore ‘Teddy’ Roosevelt was de 26ste president van de Verenigde Staten en regeerde van 1901 tot en met 1909. Hij wordt beschouwd als een van de populairste Amerikaanse presidenten. Hij is een van de vier presidenten wiens beeltenis te zien is op Mount Rushmore. Een bronzen beeld van Roosevelt aan het American Museum of National History in New York zal echter binnenkort verdwijnen.

(Lees verder onder de tweet.)

“Racistisch standbeeld”

“Het American Museum of Natural History heeft gevraagd om het standbeeld van Theodore Roosevelt te verwijderen omdat het expliciet zwarte en inheemse mensen als onderworpen en raciaal inferieur afbeeldt”, zei de burgemeester van New York Bill de Blasio (Dem.). “Het is de juiste beslissing en het juiste moment om dit problematische standbeeld te verwijderen.”

Het tachtig jaar oude bronzen beeld beeldt Roosevelt te paard af, met aan zijn weerszijden Afrikaanse en indiaanse figuren. “Het beeld is al lang omstreden vanwege de hiërarchische samenstelling die één figuur te paard plaatst en de anderen die ernaast lopen, en velen van ons vinden de afbeeldingen van de indiaanse en Afrikaanse figuren en hun plaatsing in het monument racistisch”, klinkt het in een verklaring van het museum.

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) is tegen het verwijderen van het beeld. “Belachelijk, doe het niet”, tweette hij maandag. “De losgeslagen linkse meute probeert onze geschiedenis te vernielen, onze monumenten – onze prachtige monumenten – te onteren, onze standbeelden af te breken en iedereen te straffen, te annuleren en te vervolgen die zich niet aan hun eisen voor absolute en totale controle conformeert. Wij conformeren ons niet”, zei hij vorige week over de beeldenstorm.