Er komt voorlopig nog geen parlementaire onderzoekscommissie naar de aanpak van de coronacrisis op federaal niveau. De politieke partijen zijn het erover eens dat het coronabeleid onder de loep mag genomen worden, maar de manier waarop blijft een discussiepunt.

Dinsdag stond een voorstel van de PVDA op de agenda om een parlementaire commissie op te richten die het coronabeleid van de afgelopen maanden onderzoekt. Een parlementaire onderzoekscommissie heeft dezelfde bevoegdheden als een onderzoeksrechter en kan bijvoorbeeld getuigen verhoren en huiszoekingen laten uitvoeren. Eerder in maart diende ook het Vlaams Belang al een voorstel in om een volwaardige onderzoekscommissie op te richten. Voorlopig komt die er dus niet. Nog voor het tot een stemming kwam, verlieten verschillende fracties de commissie waardoor de stemming niet meer door kon gaan.

‘Bijzondere commissie’

Volgens Knack zullen de partijen uit de minderheidsregering woensdag wel voorstellen om een ‘bijzondere commissie’ op te richten. Ook het Vlaams parlement besliste recent om het coronabeleid met een ad-hoccommissie onder de loep te nemen. Steun voor de bijzondere commissie – die dus minder ingrijpende bevoegdheden zal hebben dan een onderzoekscommissie – zou de regering kunnen vinden bij N-VA, de groenen en PS. “We gaan onze ogen niet sluiten voor mogelijke fouten die zijn gemaakt. Wanneer blijkt dat een volwaardige onderzoekscommissie nodig is, moet die er komen”, zegt Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA). “In de tussentijd blijven wij ook in ons reguliere parlementair werk kritisch tegenover de regeringsaanpak.”

Bij PVDA is men niet te spreken over de ontwikkeling. “We stellen vast dat er steeds meer stemmen opgaan om zich tot een speciale commissie te beperken en geen parlementaire onderzoekscommissie op te richten. De omvang van de sinds de tweede wereldoorlog ongeziene crisis pleit echter voor dit laatste”, reageert Kamerlid Sofie Merckx die vooral betreurt dat de linkse partijen haar voorstel niet steunden. Ook het Vlaams Belang reageert verbaasd en teleurgesteld. “Vanwaar toch die angst voor een onderzoekscommissie?”, vraagt Kamerfractieleider Barbara Pas zich af. “Wat heeft men te verbergen? De andere partijen die enkel maar via de (sociale) media een onderzoekscommissie bepleiten, moeten eindelijk maar eens kleur bekennen.”

Lees ook: 

Meerderheid houdt Vlaamse coronacommissie (voorlopig) tegen