In navolging van de Verenigde Staten zijn er ook in Frankrijk rellen uitgebroken tijdens betogingen tegen racisme en politiegeweld. Ondanks een demonstratieverbod wegens de coronapandemie kwamen er zo’n 20.000 mensen op straat in Parijs.

De betoging werd opgezet ter nagedachtenis van Adama Traoré, een 24-jarige zwarte Fransman die in 2016 in politiehechtenis overleed. Vier jaar geleden leidde diens dood ook al tot rellen. Met het verschijnen van tegenstrijdige autopsieverslagen en geruggensteund door de recente rellen in de Verenigde Staten, trok ook in Parijs een mensenmassa de straat op.

(Lees verder onder de tweet.)

Rellen ondanks demonstratieverbod

De betoging ontaardde al snel in rellen en gevechten met de politie. Er werden barricades opgezet en fietsen, scooters en vuilnisbakken in brand gestoken. De politie reageerde met traangas. Voorts gold een demonstratieverbod wegens het coronavirus.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner (LREM) veroordeelde het gebeuren. “Niets rechtvaardigt het gedrag dat vanavond in Parijs plaatsvond, wanneer protesten op openbare straten worden verboden om de gezondheid van iedereen te beschermen”, schreef Castaner op Twitter.