Noord-Korea heeft alle contacten met Zuid-Korea verbroken. De spanningen tussen de landen lopen opnieuw op, zeker nu het Noorden zijn zuiderbuur opnieuw volledig als “vijand” bestempelt. Experten vrezen dat Noord-Korea verdere maatregelen zal treffen. Eén van de mogelijkheden zou zelfs militaire provocatie zijn.

Koreaanse relaties

De relaties tussen Noord-Korea en Zuid-Korea zijn al decennia lang verschrikkelijk. Het schiereiland werd in 1945 verdeeld tussen een communistisch noorden, onder invloed van de Sovjetunie, en een kapitalistisch zuiden, onder invloed van Amerika. Tussen 1950 en 1953 vochten de twee landen een zware oorlog uit. Noord-Korea wilde het zuiden namelijk annexeren. Ook Chinese, Russische (Sovjet-) en Amerikaanse troepen mengden zich in de strijd, waardoor het conflict dreigde een derde wereldoorlog te ontketenen. Toen het front stilviel, op de huidige grens tussen Noord-Korea en Zuid-Korea, viel de oorlog ook stil. Er is echter nooit echt een vredesverdrag ondertekend, waardoor de landen in principe nog officieel oorlog voeren met elkaar.

Dat is dan ook te zien aan de grenzen. De volledige grens tussen het noordelijk en zuidelijk deel van Korea is zwaar beveiligd. Zowel Noord-Korea als Zuid-Korea hebben een reeks wachtposten, muren, prikkeldraad… opgesteld en daartussen bevindt zich een niemandsland. De landen hadden communiceerden zelden of nooit, maar daar kwam langzaam verandering in. Er werd zelfs een directe lijn aangelegd tussen Noord-Korea en Zuid-Korea, vergelijkbaar met ‘de rode telefoon’ die tijdens de koude oorlog tussen Washington en Moskou bestond. Maar Noord-Korea knipt nu de Koreaanse ‘rode telefoon’ volledig door.

De twee druppels die de emmer deden overlopen voor Noord-Korea

De communistische dictatuur van Noord-Korea heeft daar twee redenen voor. De eerste reden, is  een incident met ‘propagandafolders’. Enkele folders van de Zuid-Koreaanse regering zijn de grens overgewaaid, wat het Noorden als ‘vijandige provocatie’ ziet. Ten tweede is de communistische regering kwaad dat het zuiden niets doet om Noord-Koreaanse vluchtelingen tegen te houden. Veel Noord-Koreanen leven in vreselijke omstandigheden. De communistische economie functioneert niet, het land is volledig geïsoleerd door de vele sancties en de armoede neemt enorm toe. Veel Noord-Koreanen proberen daarom naar het zuiden te vluchten, iets wat de Zuid-Koreaanse regering blijkbaar niet tegenhoudt. Dit vindt de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un ook ‘provocatie’.