Eerder deze maand verbrak Noord-Korea alle communicatie met Zuid-Korea. Enkele dagen geleden werd dan het inter-Koreaanse grenskantoor in Kaeson opgeblazen uit onvrede met de Zuid-Koreaanse regering. Nu bereidt de communistische dictator van Noord-Korea, Kim Jong-un, een propaganda-aanval voor op Zuid-Korea.

Noord-Korea brak communicatie met Zuiden

De relaties tussen Noord-Korea en Zuid-Korea zijn al zeer lang rampzalig. Het schiereiland werd in 1945 verdeeld tussen een communistisch noorden, onder invloed van de Sovjetunie, en een kapitalistisch zuiden, onder invloed van Amerika. Dat leidde zelfs tot een zware oorlog tussen 1950 en 1953. Daarna volgde een periode van zware spanningen die voortduren tot op heden, maar de vrede werd wel bewaard. Zo werden bijvoorbeeld communicatiekanalen opgericht. Begin deze maand verbrak Noord-Korea dus alle communicatie met het Zuiden. het Noorden bestempelde zijn zuiderbuur opnieuw volledig als “vijand”

De communistische dictatuur van Noord-Korea heeft daar twee redenen voor. De eerste reden, is  een incident met ‘propagandafolders’. Enkele folders van de Zuid-Koreaanse regering zijn de grens overgewaaid, wat het Noorden als ‘vijandige provocatie’ ziet. Ten tweede is de communistische regering kwaad dat het zuiden niets doet om Noord-Koreaanse vluchtelingen tegen te houden. Veel Noord-Koreanen leven in vreselijke omstandigheden.

inter-Koreaans grenskantoor opgeblazen

Daar bleef het niet bij. Noord-Korea kondigde aan opnieuw troepen naar de grens met Zuid-Korea te sturen. Dat zou de verklaring van Panmunjon tenietdoen. Die verklaring werd ondertekend in 2018 door de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en was bedoeld om de spanningen te doen afnemen. Daarnaast bliezen de Noord-Koreanen een ‘verbindingskantoor’ op aan de grens met Zuid-Korea. Het kantoor werd in 2018 gebouwd als onderdeel van een vredesakkoord tussen de twee Korea’s en had tot doel de banden tussen Noord en Zuid te versterken. Het lijkt vooral Kim Yo-jong,de zus van Kim Jong-un, te zijn die het voortouw neemt in het conflict.

propaganda-aanval op Seoel

Nu neemt Noord-Korea de volgende stap in dit conflict. De communistische regering wil propagandaflyers verspreiden tegen de Zuid-Koreaanse regering. Het Noord-Koreaanse centrale nieuwsagentschap zei dat “de woedende mensen van over het hele land actief bezig zijn met de voorbereiding van een grootschalige actie om flyers uit te delen. Die flyers zijn een straf voor zij in Zuid-Korea die zelf beroofd zijn van elementaire moraliteit.”