De zogenaamde ‘Hazimi-beweging’, een “nog extremere” afsplitsingsbeweging van Islamitische Staat, wint volgens het Nederlandse onderzoeksbureau NTA terrein bij onze noorderburen. Ook Belgische jihadisten maken deel uit van de beweging, dat schrijft De Morgen

Het Nederlandse onderzoeksbureau NTA waarschuwt voor de ‘Hazimi-beweging’, die haar naam ontleent aan de Saoedische prediker Ahmad al-Hazimi. Al-Hazimi en zijn aanhangers drijven het concept ‘takfir’ – het excommuniceren of afvallig verklaren van zij die afwijken van de leer – tot het extreme. Wie weigert een persoon als afvallige te bestempelen, of wie blijft omgaan met een afvallige, wordt volgens al-Hazimi zelf ook een afvallige en mag bijgevolg gedood worden.

(Lees verder onder de tweet.)

‘Takfir’

Het principe leidde tot een ideologisch conflict binnen Islamitische Staat. Een deel van de IS’ers volgde de lijn van al-Hazimi, terwijl diens interpretatie van het concept ‘takfir’ de leiding van de terreurgroep te ver ging. Veel aanhangers van de ‘Hazimi-beweging’ werden daarop als ‘extremist’ bestempeld en gedood of vastgezet. Acht Nederlandse jihadisten werden om die reden in 2016 geëxecuteerd door IS. Ook een Belgische IS-aanhanger zou om dezelfde reden de dood hebben gevonden.

De ‘Hazimi’s’ profiteren tevens van de ineenstorting van het kalifaat. Islamitische Staat zou volgens hen immers afwijken van de strikte leer, waardoor ze de goddelijke gratie verloren en een nederlaag leden.

In onze contreien blijkt de Marokkaanse Nederlander Abu Asim al-Magribby een spilfiguur van de propaganda van de beweging op het internet. “Hij toont zich in zijn online activiteiten welbespraakt en theologisch onderlegd”, valt te horen. NTA waarschuwt dat de beweging vooral voor het Nederlandse lokale niveau onder de radar dreigt te blijven.

“Uitspraak ‘ik neem afstand van IS’ kan zeer extreme betekenis hebben”

De grootte van de groepering in België is onduidelijk, al zeggen de Belgische veiligheidsdiensten wel op de hoogte te zijn van het bestaan ervan. Ook bij Belgische IS-vrouwen in kampen in Syrië en Irak speelt de beweging.

“Zo veel vrouwen beweren dat ze niet meer bij IS zijn, en dat klopt, alleen blijken ze Hazimi te zijn. Ze zijn erg negatief over IS en distantiëren zich van de terreurgroep, waardoor je denkt dat ze op het goede pad zijn geraakt. Maar ze zijn bekeerd tot een ideologie die nog extremistischer is”, zegt criminoloog Marion van San (Universiteit van Rotterdam) tegen De Morgen.

Ook NTA waarschuwt dat het afstand nemen van IS door een ex-aanhanger niet per definitie een goede ontwikkeling is. Ze ruilen immers IS in voor een nog extremere beweging. “De uitspraak ‘ik neem afstand van ISIS’ kan een zeer extreme betekenis hebben, hoewel dit in eerste instantie goed nieuws lijkt”, schrijft NTA in het rapport