In de nasleep van de dood van George Floyd in de Verenigde Staten is er in België een beweging op gang gekomen die vraagt om standbeelden van koning Leopold II te verwijderen. Een online petitie om een standbeeld in Brussel te verwijderen, werd in een aantal dagen al door meer dan 20.000 mensen ondertekend.

Daarnaast is er ook een petitie die vraagt om het standbeeld van Leopold II in Oostende te verwijderen. Die werd al door zo’n 6.000 mensen ondertekend. Het initiatief voor de Brusselse petitie komt van een groep Congolese jongeren, geïnspireerd door de anti-racisme protesten in de Verenigde Staten. “Ondanks alle minachting die hij had voor het leven en het Congolese volk, wordt Leopold II in heel België nog steeds geëerd. Daarom vragen we de Stad Brussel om elk standbeeld ter ere van Leopold II te verwijderen”, luidt het.

Tommelein: “Beter om duidelijk te informeren”

Wie alvast niet van plan is om gehoor te geven aan de petitie is burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open Vld). In een bericht op Facebook reageert hij op de vraag. “Met het wegnemen van een historisch standbeeld neemt men het racisme in onze maatschappij niet weg. Het is beter om daar duidelijk over te informeren. Dit is een opportuniteit om die confrontatie op een open en transparante manier aan te gaan”, klinkt het bij hem.

Het standbeeld van Leopold II in Brussel werd in het verleden al meermaals gevandaliseerd. Ook nu zijn er onder meer in Gent, Ekeren en Hasselt reeds gevallen gemeld van beelden die beklad zijn geweest.