De Nederlandse radio-dj, Lex Gaarthuis, zal niet door het Openbaar Ministerie (OM) worden vervolgd, zo werd vandaag bekend. Begin februari zond de radiopresentator een satirisch lied uit dat over het coronavirus ging. Hierbij werd er een verband getrokken tussen Chinezen en het virus. De presentator bood eerder al zijn excuses aan en dat is hem goed van pas gekomen. Het Openbaar Ministerie heeft dit namelijk meegewogen in het besluit om hem niet te vervolgen.

In het lied klinkt onder andere: “Vreet geen chinees, dan heb je niks te vrezen, want voorkomen is beter dan Chinezen”. Na de uitzending, kreeg het lied al snel de bijnaam: ‘het coronalied’. Hoewel de mensen in de studio er de grootste lol om hadden, bleek achteraf dat een klein groepje mensen zich erg druk maakte om de inhoud van het lied. Uiteindelijk deden vijf mensen aangifte tegen de presentator en maakten enkele honderden mensen een melding bij ‘Meldpunt Discriminatie’. Ook kwam er een petitie genaamd: ‘We zijn geen virussen’, die tegen de 60.000 handtekeningen kreeg.

(Lees verder onder de video)

 

Geen vervolging

De radioman was er als de kippen bij om zijn excuses aan te bieden over het satirische lied. Hij noemde het lied “volledig misplaatst”. Voor de rest zei hij: “Wat ik me bij het maken van deze sketch niet realiseerde – maar nu wel – is dat ik met deze sketch te ver over de grens van het goede fatsoen heen ben gegaan. De vele reacties uit de Chinese gemeenschap en van andere Nederlanders, het nieuws over anti-Aziatisch racisme en de motie hierover in de Tweede Kamer hebben mij doen inzien dat ik een grote fout heb gemaakt.”

Uiteindelijk gaat de radiopresentator toch vrijuit. Hoewel het Openbaar Ministerie van mening is dat het lied “grote impact op de Chinese gemeenschap heeft gehad… komt het OM louter een juridische beoordeling van het coronalied toe.” Hieruit blijkt dat het lied binnen de context van de artistieke expressie past. Ook meent het OM dat het lied niet onnodig grievend is. Het OM stelt hiernaast het volgende: “Naast de juridische beoordeling van de feiten, neemt het OM ook de overige omstandigheden van het geval mee in de uiteindelijk te nemen afdoeningsbeslissing.” Hierbij komt het OM tot de conclusie dat de presentator zijn verontschuldigingen aanbood en inzicht in zijn handelen heeft getoond. De kans op herhaling is daarom “gering”. Het Openbaar Ministerie zal de radiopresentator niet verder vervolgen.