Een oud-docent uit de As-Soennah moskee in Den Haag, Mehmet A., moest vandaag voor de rechter verschijnen. In 2015 zou de man in een internetcursus vrouwenbesnijdenis hebben aangeraden. Het besnijden van vrouwen is alleen verboden in Nederland, iets wat A. naar eigen zeggen “niet wist”. Het Openbaar Ministerie vervolgt de man voor opruiing en het aanzetten tot geweld tegen vrouwen. De eis is 120 uur werkstraf en één maand voorwaardelijke cel.

Mehmet A. zei in zijn internetcursus het volgende: “De besnijdenis is verplicht voor de mannen en aanbevolen voor de vrouwen. Het is niet verplicht voor de vrouwen. De wijsheid die hier achter is dat de penis wordt gereinigd van de onreinheden wat zich op de voorhuid bevindt en bij de vrouw worden haar lusten minder.” Volgens het Openbaar Ministerie maakt de man zich hiermee schuldig aan opruiing en het aanzetten tot geweld. Dat de man een opleiding heeft genoten, maakt de zaak “extra kwalijk”, aldus de procureur. “Hij is een gestudeerd man, een officieel aangesteld docent.”

“Carrière naar de tyfus” 

De oud-docent meent dat het citaat niet zijn eigen mening is. Volgens hem las hij simpelweg voor wat er stond in het geschrift. Hieraan voegt hij toe dat hij vrouwenbesnijdenis ook niet in zijn persoonlijke leven tegenkomt: “Bij de Turkse en Marokkaanse gemeenschap komt vrouwenbesnijdenis totaal niet voor. Daarover is het standpunt duidelijk. Ik ben ook getrouwd. Ik heb nog nooit tegen mijn vrouw gezegd dat ze dat moet doen. Volgens Mehmet A. kunnen “imams voorlezen uit de boeken. Dat betekent niet dat de tekst die we voorlezen, onze mening is.”

(Lees verder onder de tweet)

De schade die de oud-docent heeft ondervonden van zijn eigen uitspraak is naar zijn eigen oordeel behoorlijk. Mehmet A. stelt: “Ik ben een docent. Sinds 2015. Door die ene video is mijn hele carrière naar de tyfus gegaan. Sorry voor het woord. Ik werd aangesproken door mensen, gezien als een crimineel.” Ook de advocaat van Mehmet A. is van mening de gevolgen erg ver gaan. “Het zal je maar gebeuren. Zo zit je een klein stukje uit een boek voor te lezen tijdens een cursus, en zo zit je in de verdachtenbank.” 

(Lees verder onder de tweet)

“geen enkele rechtvaardiging”

A. meent dat hij in 2015 niet eens wist dat vrouwenbesnijdenis verboden was in Nederland. Volgens hem is het “iets wetenschappelijks”, “iets dat gewoon onderwezen en onderzocht wordt”. De procureur gaat hier niet in mee. Volgens het OM is er “geen enkele rechtvaardiging voor het propageren van geweld.” Ook gelooft de procureur niet dat Mehmet A. de tekst ‘gedachteloos’ zou hebben verteld. Op 19 juni geeft de rechter zijn oordeel.