Naar verwachting zal een bijzonder groot aantal Vlamingen als gevolg van de coronapandemie de zomervakantie doorbrengen in eigen land. Terwijl de recreatiedomeinen het ongewoon druk lijken te krijgen, loert ook het spook van de ‘zwembadterreur’ weer om de hoek. N-VA Kamerlid Koen Metsu komt daarom met een wetsvoorstel om – analoog met het stadionverbod voor hooligans – amokmakers uit recreatiedomeinen te weren.

Het leek de afgelopen jaren een steeds terugkerend fenomeen: de amokmakers aan zwembaden en op recreatiedomeinen. Veelal gaat het om rondtrekkende jongeren van buitenlandse origine die afzakken naar lokale zwemfaciliteiten om er andere badgasten lastig te vallen, meisjes aan te randen of dingen te vernielen.

“Zwarte lijst voor amokmakers”

Koen Metsu (N-VA) lanceerde vorig jaar al een wetsvoorstel om het fenomeen aan te pakken. Met een drukke zomer in het vooruitzicht herhaalt hij zijn pleidooi. “Vooral na deze lockdown zijn de mensen toe aan rust en ontspanning, vaak in eigen regio. Er is géén plaats voor herrieschoppers in onze recreatiedomeinen en openbare zwembaden. Het fenomeen blijkt jaarlijks toe te nemen en het is nu hoog tijd om dit te stoppen”, aldus Metsu. 

Het Kamerlid hoopt daarom op een uitbreiding van het tijdelijke plaatsverbod, analoog met het stadionverbod voor hooligans. “We zien dat de voetbalwet voor hooligans in binnen- en buitenland werkt. Het effect van stadionverboden, gebiedsverboden en boetes zorgen voor een daling van het geweld in en rond de stadions. Daarnaast worden de gegevens van stadionbezoekers via een abonnement of toegangskaart op naam ter plaatse gecontroleerd. Een zwarte lijst met de gegevens van amokmakers moet in onze recreatiedomeinen, rekening houdend met de privacywetgeving, daarom ook mogelijk zijn”, zegt de N-VA’er.

“Daarom vraag ik nu steun in het parlement om de regering te verplichten met zwarte lijsten te werken zodat deze amokmakers een ganse zomer geweerd kunnen worden uit onze recreatiedomeinen. Zo kunnen wij met z’n allen genieten van een zomervakantie in onze eigen streek”, besluit Metsu.