Tegen de politieke geplogenheden in klapte oud Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten vrijdag uit de biecht over de coalitiegesprekken op Vlaams niveau. Volgens haar was de N-VA bereid om de liberalen rijkelijk te belonen indien ze mee aan boord van een regering met het Vlaams Belang zouden gaan. N-VA lijkt niet echt onder de indruk van het ‘bommetje’ van Rutten.

“We hebben vorige zomer alle mogelijkheden verkend om een Vlaamse regering te vormen, rekening houdend met het signaal van de kiezer. Zoals toen al medegedeeld, was er geen enkele partij bereid een spoor met het VB te onderzoeken. Voor het overige lijkt mevrouw Rutten het voorbije politieke jaar slecht te hebben verteerd, we wensen haar een rustgevende zomer toe”, reageert N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys aan Belga.

Volgens Rutten was de N-VA bereid om de liberalen rijkelijk te belonen indien ze mee aan boord van een regering met het Vlaams Belang zouden gaan. Hetzelfde voorstel zou de N-VA ook aan CD&V gedaan hebben. Wat Rutten precies probeerde te bereiken met haar plotse openhartigheid is onduidelijk. Sommige waarnemers menen dat ze haar nieuwe partijvoorzitter Egbert Lachaert alsnog probeert een stok in de wielen te steken om de N-VA uit een coalitie te weren.

“The past is past”

Lachaert toonde zich steeds voorstander van een regering met N-VA, terwijl Rutten ei zo na een Vivaldi-coalitie op de been bracht vóór de coronacrisis. Hij lijkt de uitspraak van Rutten aan zich voorbij te laten gaan. Op een ogenblik dat mensen hun job verliezen, bedrijven failliet gaan, hebben we nood aan een regering die stevig herstelbeleid kan voeren. Daar werken we constructief aan verder met Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V). Goeie tip daarbij: kijk vooruit wat je samen kan doen. The past is past”, klinkt het bij hem.

Lees meer:

Rutten (Open Vld): “N-VA wou ons rijkelijk belonen om met VB in zee te gaan”