De omheiningen op verschillende Vlaamse snelwegparkings zijn beschadigd door transitmigranten, dat blijkt uit navraag van Vlaams Parlementslid Maaike De Vreese (N-VA). De volksvertegenwoordiger heeft een wetsvoorstel klaar om inklimming in vrachtwagens strafbaar te maken.

Uit navraag van Maaike De Vreese (N-VA) bij minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) blijkt dat transitmigranten de hekken van snelwegparkings in onder meer Peutie, Kalken, Rotselaar en Wetteren zwaar toegetakeld hebben. De migranten maken gaten in de omheining, onder meer met behulp van slijpschijven, om bij de vrachtwagens te geraken.

(Lees verder onder de tweet.)

De Vreese: “Maak inklimmen van vrachtwagens eindelijk strafbaar”

“In het beste geval kan deze schade worden hersteld in eigen beheer, maar bij ernstige schade zoals in Rotselaar, Peutie, Kalken en Wetteren moet een aannemer worden aangesteld om de schade te herstellen”, zegt De Vreese. Het Parlementslid vraagt om de privébewaking op de parkings, die werd afgebouwd door toedoen van de coronacrisis, terug op te schroeven.

Daarnaast kijkt ze naar het federale niveau om het inklimmen van vrachtwagens strafbaar te maken. “Reeds sinds midden juni 2016 [is] het binnendringen in de haven strafbaar. Op basis hiervan werden recent in Brugge nog stevige vonnissen geveld. 6 transmigranten werden veroordeeld tot effectieve gevangenisstraffen en een geldboete. Maar het inklimmen in een vrachtwagen op onze parkings is nog steeds niet strafbaar. Ik roep minister [Maggie] De Block op om deze situatie serieus te nemen en te voorzien in een structurele aanpak”, aldus De Vreese. “Mijn wetsvoorstel om inklimming in vrachtwagens strafbaar te maken ligt klaar, waarop wacht het federaal niveau nog?”