In Brussel verscheen een gigantisch portret van George Floyd boven het kruispunt aan Jules de Trooz in Brussel. George Floyd is de Amerikaan die stierf tijdens zijn arrestatie. De muurschildering werd aangebracht zonder inspraak van de buurtbewoners. Ze werden niets gevraagd of geconsulteerd, maar de stad Brussel heeft er wel voor betaald. Het kostenplaatje was ook niet weinig, de stad Brussel moest 10.000 euro ophoesten voor de graffiti.

Belgisch-Congolese kunstenaar

Het was de Belgisch-Congolese kunstenaar ‘Novadead” die verantwoordelijk was voor de muurschildering. De muurschildering is ook niet onopvallend, met zijn vele kleuren over het Brusselse water waar altijd veel drukte heerst. Brussel heeft een budget voor straatkunst, waar dit werk ook toebehoort. Uit dat budget betaalde Brussel dus 10.000 euro met belastinggeld, alhoewel de belastingbetaler niet op voorhand werd geconsulteerd of ze zoiets wel wilden.

Een inwoner van de Lakense wijk klinkt niet zo blij in Bruzz. “Ondanks het feit dat het schepencollege te pas en te onpas burgerparticipatie voorop schuift in discussies, is hier weinig ‘participatie’ aan te pas gekomen. We hadden toch ook kunnen opteren voor andere Afro-Amerikaanse helden, zoals Rosa Parks of Martin Luther King?”

“De hele wereld deed het, dus we hadden haast”

Enkele schepenen begrijpen de commentaar naar eigen zeggen wel, maar het had zogezegd haast. “Overal ter wereld verschenen portretten van George Floyd, 20.000 mensen hadden al de petitie ondertekend om de tag met ‘Please, I can’t breathe’ op de NMBS-trein te laten staan. We konden geen samenkomst met de burgers organiseren door de coronamaatregelen, maar we staan open voor dialoog”, klinkt het bij de schepen van Cultuur van Brussel-Stad Delphine Houba (PS). Nog een argument dat ze geeft, is dat de prijs in principe wel meevalt. Een muurschildering of fresco kost de stad minstens 5000 euro, maar die prijs kan oplopen tot 35.000 euro.