Morgen zouden nieuwe (extreem)linkse betogingen gepland zijn in Brussel. Het stadsbestuur vermoedt naar verluidt zelfs dat de kans op geweld extreem groot is. “Dit is het gevolg van de gedogen BLM-betogingen. Iedereen wil nu massaal op straat komen. Minister-president Rudi Vervoort (PS) moet duidelijk maken dat dit niet kan,” zo klinkt het bij de Brusselse afdeling van Vlaams Belang.

Vorige week werden er, ondanks dat het verboden was, BLM-acties georganiseerd in Brussel. Ook op andere plaatsen in België vonden gelijkaardige acties plaats. In Antwerpen arresteerde de politie een 100-tal betogers en in Brussel ontaarde de manifestatie in rellen. De relschoppers vielen zelfs de politie aan.

(Lees verder hieronder)

Video’s: Black Lives Matter-betogingen lopen uit de hand in Brussel en Antwerpen

(Extreem)linkse betogingen op zondag en op 27 juni

Nu zondag zou er opnieuw een betoging gepland zijn. Volgens oppositiepartij Vlaams Belang willen meer mensen op straat komen, omdat burgemeester Philippe Close (PS) het de vorige keer, ondanks het verbod, toch toeliet. Daarom moet hij, volgens het Vlaams Belang, duidelijk maken dat het niet kan. In de kamer werd reeds zwaar gedebatteerd over dit onderwerp. Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) vond zelfs dat “politieagenten in de steek gelaten werden door de regering en het Brusselse stadsbestuur.” De betoging zou beginnen in Matonge en dan langs de Jacqmainlaan verdergaan om in de Nieuwstraat te eindigen. Op 27 juni zou de linkse klimaatactiegroep ‘Extinction Rebellion’ ook acties gepland hebben.

De voorzitter van de Brusselse afdeling van Vlaams Belang, senator Bob De Brabandere, reageert: “Goedgeplaatste bronnen laten ons weten dat de stad Brussel nu zondag een hevige betoging verwacht. De diensten van de stad bellen aannemers op die hun werven op de openbare weg moeten sluiten en alle losse voorwerpen moeten wegnemen. Brussel zou zelfs plunderingen verwachten. Hebben de plunderaars soms nieuwe kleren nodig? Als er een betoging doorgaat, is een gespierde aanpak door een politie die zich gesteund weet door zijn burgemeester het enige juiste antwoord.”

“Brussel moet eindelijk verantwoordelijkheid nemen”

Daarnaast vindt de partij nog dat “de minister-president, die steeds de mond vol heeft over het imago van Brussel en staat op de regionale bevoegdheden, eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt en alle betogingen met alle middelen tegengaat. De politie moet nu alle steun krijgen en gecoördineerd optreden in het hele gewest.”

Ook Brussels parlementslid Dominiek Lootens-Stael uit kritiek. “Keer op keer stellen we vast dat Vervoort vlucht voor de verantwoordelijkheden die sinds de zesde staatshervorming uitdrukkelijk op zijn niveau werden gelegd. De afgelopen maanden werd voortdurend vastgesteld dat de Brusselse regeringsleider de zaken niet in handen neemt. Het wordt tijd dat hier conclusies worden getrokken. Gaat er een duidelijk signaal naar de burgemeesters komen, en vooral naar Close of laat men de zaken verder uit de hand lopen?”