De correctionele rechtbank van Brugge heeft de 23-jarige E.D. uit Knokke maandag veroordeeld tot een effectieve celstraf van vier jaar. De vrouw diende twee jaar geleden een antipsychoticum toe aan haar zoontje van toen 6 maanden oud, maar volgens de rechtbank was er geen oogmerk om te doden. Dat meldt de Krant van West-Vlaanderen.

In maart 2018 bracht E.D. (23) zelf haar zieke zoontje van 6 maanden naar het AZ Zeno in Knokke. Kort nadien werd het kind overgebracht naar het UZ van Gent, waar een spoedarts sporen van ‘Haldol en ‘Timolol’ aantrof bij de jongen. Die middelen worden respectievelijk gebruikt als kalmeringsmiddel en in oogdruppels. De jongen overleefde, maar de spoedarts in Gent verwittigde het parket van de verdachte situatie.

De vrouw uit Knokke werd opgepakt en zat zo’n vijf maanden in voorhechtenis op verdenking van poging tot gifmoord. Die tenlastelegging werd uiteindelijk evenwel niet weerhouden omdat er geen oogmerk om te doden was. Pas in september 2018 bekende de vrouw de middelen bij haar zoontje te hebben toegediend. Daarvoor beschuldigde ze haar ex-vriend, de vader van het kindje. Ook verklaarde ze dat haar ex-vriend haar onder druk zette en de kosten van een bril voor hun zoontje niet wilde delen. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de sporen van oogdruppels die werden aangetroffen bij het kindje.

Volgens de gerechtspsychiater lijdt de vrouw aan het syndroom van Münchhausen by proxy, waardoor ze haar kind bewust ziek maakte om zelf meer aandacht te krijgen. De verdediging ontkende dat evenwel. De correctionele rechtbank veroordeelde E.D. maandag tot een effectieve gevangenisstraf van vier jaar.