De linkse gemeenteraad van de Amerikaanse stad Minneapolis is van plan de politie af te schaffen en te vervangen door een ‘nieuw systeem van openbare veiligheid’. De stad in Minnesota is het epicentrum van de recente ‘Black Lives Matter’-protesten.

De gemeenteraad van Minneapolis beloofde de politieafdeling van de stad te ontbinden en te vervangen door een ‘nieuw systeem van openbare veiligheid’. Daarmee komen de gemeenteraadsleden tegemoet aan één van de eisen van de betogers. Sinds de dood van George Floyd in Minneapolis vragen velen onder hen niets minder dan het opdoeken van de politie in de Verenigde Staten. Een andere eis is het afschaffen van gevangenissen.

(Lees verder onder de tweet.)

Gemeenteraad: “Politie houdt ons niet veilig”

Een meerderheid van gemeenteraadsleden verklaarde zondag dat ze de politie willen “ontmantelen” en “afschaffen”. “In Minneapolis en in steden in de hele VS is het duidelijk dat ons politiesysteem onze gemeenschappen niet veilig houdt, zei gemeenteraadsvoorzitter Lisa Bender (DFL).

“Onze inspanningen voor geleidelijke hervorming hebben gefaald, punt. Onze verplichting is om te doen wat nodig is om elk lid van onze gemeenschap veilig te houden en de waarheid te vertellen: dat de politie van Minneapolis dat niet doet. Ons doel is om een einde te maken aan het politiewerk zoals wij dat kennen en om systemen van openbare veiligheid te creëren die ons daadwerkelijk veilig houden”, aldus Bender.

Negen gemeenteraadsleden zegden meteen hun steun toe. Dat is een grote meerderheid binnen de gemeenteraad die twaalf mensen telt. Eerder verzette de burgemeester van Minneapolis zich nog tegen een ontbinding van de politie.