Hoewel de migrantentransportmissies van NGO’s meer dan twee maanden stil lagen, is de eerste missie inmiddels weer van start. Afgelopen zaterdag voer de ‘Sea-Watch 3’ weg uit de havenplaats Messina op Sicilië. Inmiddels is de boot aangekomen voor de kust van Libië (zoals hier te zien is). Tegelijkertijd maakt een nieuwe boot, de Sea-Watch 4, zich ook klaar om te vertrekken.

Vanwege het coronavirus lag de migrantentransport van NGO’s tijdelijk stil. Naast het feit dat landen hun havens sloten, legde Italië ook twee NGO-schepen aan de ketting. Hierover ontstond enige commotie. Volgens de Italianen vertoonden de schepen namelijk ‘gebreken’. NGO Sea-Eye meende daarentegen dat de Italianen opzettelijk de schepen in de havens hielden. Het coronavirus had in zijn geheel een positieve invloed op de inperking van mensensmokkel. Door het sluiten van de interne grenzen in Europa, leek de illegale migratie enorm af te nemen. De verwachting was hierbij wel dat de illegale migratie weer zou starten als de grenzen opengingen.

(Lees verder onder de tweet)

“Het best uitgeruste schip”

Één schip, Sea-Watch 3, heeft het transporteren van migranten weer kunnen hervatten. Via Twitter liet de NGO afgelopen zaterdag weten weer koers te zetten naar Libië. Hier zouden ze naar eigen zeggen “met spoed nodig zijn”. Inmiddels ligt de boot voor de kust van Libië waar ze klaarliggen voor een ‘reddingsmissie’. De door de Duitse Kerk gefinancierde Sea-Watch 4 is tegelijkertijd ook bijna klaar voor de start. Dit schip moet het “best uitgeruste schip van de Middellandse Zee” zijn. Op het schip is onder andere een klein hospitaal aanwezig en een apart slaapgedeelte voor ‘vrouwen en kinderen’ zodat die “een veilige plaats aan boord hebben.” Bekijk de video hieronder: