De strafrechtelijke aanklacht tegen de Maltese premier, Robert Abela, blijkt ongegrond te zijn. De premier werd ervan beschuldigd, verantwoordelijk te zijn voor de dood van enkele migranten. Het magistraat oordeelde desondanks dat er geen enkel bewijs is voor deze beschuldiging. Tijdens het onderzoek bleek het ‘bewijs’ zelfs plotseling niet meer beschikbaar te zijn. Minister-president Abela zegt er het volgende over: “… het is verkeerd hoe we in dit land zijn aangekomen tot het punt waarbij iedereen zegt wat hij wil, maar dat niemand naar voren komt als het vals of nep nieuws blijkt te zijn.”

Er waren twee redenen voor de aanklacht. In de eerste plaats ‘het terugsturen van illegalen naar Libië’. Omdat Malta vanwege het coronavirus de havens heeft gesloten, laat het land óók geen illegale migranten meer toe. In plaats daarvan coördineerden de Maltezen een reddingsoperatie waarbij de migranten opvang in Libië kregen. Tijdens de reddingsoperatie bleek een migrantenbootje geen levende mensen meer te bevatten. Volgens de aanklagers zou Abela hier verantwoordelijk voor zijn. De tweede aanklacht gaat over het ‘saboteren’ van een migrantenboot. Uit een telefoongesprek van de controversiële NGO, ‘Alarm Phone’, zou naar voren komen dat Maltese autoriteiten de motor van de boot probeerden te vernietigen. Ook dit zou onder Abela’s verantwoordelijkheid vallen.

(Lees verder onder de tweet)

https://twitter.com/repubblikaMT/status/1267698900342837248

De uitspraak

Achteraf blijkt er van motorverhaal niets waar te zijn. De NGO weigerde zelfs om het telefoongesprek te laten horen. Volgens hen zou dit namelijk “de identiteit van de persoon die belt bekendmaken.” Het magistraat ging hier niet mee akkoord en hintte zelfs naar het ‘opzettelijk verspreiden van valse geruchten’. Wat er daadwerkelijk aan de hand bleek te zijn, was dat de Maltese autoriteiten hadden bevolen om aan de dodemansknop te trekken; een standaardprocedure bij reddingsmissies. Tegelijkertijd oordeelde het magistraat dat het sluiten van de havens “compleet in overeenstemming is met Malta’s rechten onder het international recht.” Er is daarom geen sprake van het ‘illegaal terugsturen van migranten’. Gebaseerd op uitspraken van de VN, stelt het magistraat dat migranten “een hoog risico hebben om het virus te krijgen. 

(Lees verder onder de tweet)

Kritiek rol NGO’s

Het rapport waarin de onschuld van Abela is bewezen, gaat ook nog dieper in op de rol van NGO’s in de migratiecrisis. Tien jaar geleden zouden de ‘search-and-rescue zones’ nog als doel hebben om migranten écht te redden van de dood.“NGO-boten hebben dit veranderd. Indirect bewijs wijst naar samenspanning met mensensmokkelaars. Deze NGO’s hebben een griezelig voorgevoel van waar ze migranten moet oppikken. Het is onaannemelijk dat ze de boten van smokkelaars vernietigen – zoals Frontex dat zou doen – nadat de migranten zijn opgepikt. Als dit echt is wat er gebeurt, dan is dat een misdaad. Er bestaat wetgeving tegen het faciliteren van mensensmokkel. Het is een samenspanning met niet één simpel bootje, maar met een complete industrie. De reddingsschepen hebben moreel gesproken misschien gouden intenties… Maar de gouden intenties maken de acties nog steeds onverantwoordelijk op humanitaire gronden. De NGO’s zijn in feite actief het migratiebeleid van soevereine staten aan het kapen,” zo stelt het rapport.