De afgelopen weken hield Malta een groep van 425 migranten buiten de havens. In plaats daarvan verzorgden de Maltezen de vluchtelingen op zee, totdat er een ‘Europese oplossing’ voor de verdeling van de illegalen zou zijn gevonden. Omdat enkele illegalen de bemanning met messen begonnen te bedreigen, heeft Malta toch besloten om de migranten toegang te verlenen. Sinds zaterdagnacht zijn de illegalen aan land op Malta.

Vanwege het coronavirus besloot Malta zijn havens te sluiten. Desondanks gingen de Maltezen wel verder met het uitvoeren van ‘reddingsoperaties’. De migranten die bij de operaties gered werden, kregen in plaats van toegang tot Malta, een opvangplaats op een cruiseschip aangeboden. Dit schip dobberde net buiten de territoriale wateren van het eiland. Voordat de migranten aan land mochten, eiste de regering dat de EU en haar lidstaten Malta te hulp zouden schieten. Ondanks dat hier veel internationale kritiek op kwam, hielden de Maltezen hierin hun poot stijf.

(Lees verder onder de tweet)

“EU moet in actie komen”

Toch heeft Malta afgelopen weekeinde besloten om de migranten toe te laten tot het eiland. Dit kwam alleen niet door internationale kritiek, maar door de situatie aan boord. Omdat enkele migranten de bemanning met messen bedreigden – én zelfs dreigden het hele schip op blazen – was het nu de bemanning zelf die gered moest worden. Premier Robert Abela overwoog kort om het leger in te zetten, maar vreesde dat hierdoor onnodige doden zouden vallen. Ondanks dat hij er naar eigen zeggen “woedend” over is, mogen de migranten aan land.

(Lees verder onder de tweet)

https://twitter.com/OdysseusNetwork/status/1269936717097832449

De woede richt zich vooral op de EU. Die komt volgens premier Abela alleen maar maar lege beloftes. “De EU wist dat er 400 migranten aan boord van het schip waren en zei ons dat we niet het juiste deden. Maar ze deden niets om ons te helpen. Zoals altijd, moeten we de last alleen dragen.” Ondanks alles kwam de EU wel met één belofte. Hierover zegt Abela het volgende: “De EU vertelde ons dat ze ons alleen wilde helpen als we onze havens heropenden. Er zijn nu geen excuses meer. De EU moet in actie komen. Ik verwacht dat het ‘verdeelconcept’ vanaf maandag een concrete invulling krijgt.”