Onder het mom van de strijd tegen racisme werden ook in Frankrijk tal van standbeelden gevandaliseerd. Ook wordt door sommigen opgeroepen deze beelden uit het straatbeeld te verwijderen. De Franse president Emmanuel Macron (LREM) sprak echter duidelijke taal: “De Republiek zal geen enkele naam uit haar geschiedenis wissen. Het zal geen van zijn kunstwerken vergeten, het zal geen standbeelden neerhalen.”

Ook in Frankrijk zijn historische standbeelden het slachtoffer van vandalisme. Sommige activisten roepen op deze monumenten uit het straatbeeld te verwijderen. De Franse president Emmanuel Macron (LREM) liet er gisteren echter geen twijfel over bestaan: de strijd tegen racisme mag niet leiden tot een “haatdragende” herschrijving van de Franse geschiedenis. “Ik zal vanavond heel duidelijk zijn, landgenoten: de Republiek zal geen enkele naam uit haar geschiedenis wissen. Het zal geen van zijn kunstwerken vergeten, het zal geen standbeelden neerhalen”, zei Macron. 

(Lees verder onder de tweet.)

Macron: “Ordediensten verdienen erkenning van de natie”

Macron zei wel dat iemands “adres, naam of huidskleur” de slaagkansen in de Franse samenleving kunnen ondermijnen. Hij hoopt er dan ook voor te zorgen dat iedereen “zijn plaats kan vinden”. Volgens de Franse president wordt de strijd tegen racisme echter uitgebuit door “separatisten”.

“We moeten ons verenigen rond Republikeins patriottisme. Wij zijn een natie waar iedereen – wat hun afkomst en religie ook is – zijn plaats kan vinden”, aldus Macron. Hij repte met geen woord over beschuldigingen van politiegeweld, maar zei juist dat de ordediensten de “erkenning van de natie verdienen”.