Volgens de Franse president Emmanuel Macron (LREM) kan zijn land de Turkse militaire interventie in Libië “niet tolereren”. Hij beschuldigt Turkije ervan “een gevaarlijk spel” te spelen.

Turkije kwam de laatste weken en maanden militair tussenbeide in Libië. Daarbij ontving de regering in Tripoli Turkse luchtsteun en wapens. Ankara stuurde ook Syrische milities naar het Noord-Afrikaanse land. De Turkse steun stelde Tripoli in staat een offensief van de oostelijke Libische bevelhebber Khalifa Haftar af te weren.

(Lees verder onder de tweet.)

“Turkije speelt een gevaarlijk spel”

“Ik heb al de gelegenheid gehad om president Erdogan heel duidelijk te zeggen dat Turkije vandaag in Libië een gevaarlijk spel speelt en tegen alle toezeggingen ingaat die het land heeft gedaan”, zei de Franse president Emmanuel Macron (LREM), geflankeerd door zijn Tunesische evenknie Kais Saied. “Wij zullen de rol die Turkije in Libië speelt niet tolereren”, besloot Macron.

Libië is al enkele jaren verwikkeld in een burgeroorlog. De regering in Tripoli wordt onder meer gesteund door Turkije, terwijl de oostelijke regering in Tobroek gesteund wordt door de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Rusland. Frankrijk steunt Haftar niet openlijk, maar lijkt zich wel degelijk in zijn kamp te bevinden.

Bezorgdheid Egyptische president “legitiem”

Eerder suggereerde de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi dat zijn leger het recht had in te grijpen in Libië. Volgens Macron heeft al-Sisi wel degelijk reden om zich zorgen te maken.

“U merkte de legitieme bezorgdheid van president Sisi op toen hij troepen bij zijn grens zag aankomen”, zei Macron daarover. “Dit is een mediterraan onderwerp dat ons aangaat, want vandaag ontvluchten mannen en vrouwen vanuit Libië elke dag de ellende om naar Europa te komen. Denkt u dat we Turkije voor lange tijd Syrische strijders naar Libië kunnen laten importeren, gezien alles wat we weten?”