Volgens Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert is het grondwettelijk de “logische keuze” dat premier Sophie Wilmès (MR) de federale formatie overneemt, zegt hij in Knack. Dat kan als (in)formateur van van de volgende federale regering, nu het werk van de socialistische familie er op zit.

PS-voorzitter Paul Magnette en sp.a-voorzitter Conner Rousseau namen de afgelopen weken het initiatief om de regeringsvorming op gang te trekken. Magnette lichtte gisteren al een tipje van de sluier over het resultaat van dat werk. De Vivaldi-formule (paars-groen en CD&V) verklaarde hij dood. Blijft er nog over volgens de PS-voorzitter: een regering met N-VA of verkiezingen. Het water tussen PS en N-VA is echter diep en herhaalde pogingen van de twee om tot een akkoord te komen, draaiden op niets uit. Komt er toch een “historisch akkoord” – dixit Theo Francken – tussen PS en N-VA, bestaat de kans grot dat Open Vld geen deel zal uitmaken van die coalitie. De Vlaamse liberalen zijn immers mathematisch overbodig en de regering zou dan vanuit PS-perspectief te rechts zijn.

Vanuit centrum vertrekken

Volgens Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert is het grondwettelijk nu de “logische keuze” dat premier Sophie Wilmès (MR) het stokje overneemt van de socialistische tandem. “Deze regering heeft het vertrouwen, de koning kan nu niemand aanstellen. Ik denk dat de poging levensvatbaarder is als we vanuit het centrum vertrekken”, klinkt het bij hem.

Hij zegt eveneens dat er vandaag geen indicaties zijn van een mogelijk akkoord tussen PS en N-VA. De volmachten van Wilmès en co komen deze maand tot een einde, maar de minderheidsregering heeft nog tot september het vertrouwen van het parlement. Tegen dan moet er volgens Lachaert zeker een meerderheid zijn. Komt er die niet, dan is de volgende logische stap verkiezingen. 

Lees ook:

Francken aan PS: “Tijd voor een historisch akkoord”