In het Verenigd Koninkrijk is een socialist van de Labour Party, Rebecca Long-Bailey, ontslagen omdat ze een “antisemitische complottheorie” zou gedeeld hebben. Ze had namelijk een interview gedeeld van actrice Maxine Peak, wie een uitgesproken aanhanger is van de Labour Party. Keir Starmer, de voorzitter van de Labour Party, zegt dat “het artikel niet gedeeld mocht worden en antisemitisme bestrijden de belangrijkste prioriteit zou moeten zijn om opnieuw relaties op te bouwen met de Joodse gemeenschap”.

“Wie niet op Labour (socialistisch) heeft gestemd wegens Corbyn, die moet Tory (conservatief) hebben gestemd”

Het artikel dat Rebecca Long-Bailey gedeeld had, was dus een interview met Maxine Peak. In dat artikel uit Peak verschillende frustraties. Eén van de frustraties was dat Jeremy Corbyn, de vorige leider van de Labour Party, veel aanhangers van de Labour Party heeft weggejaagd. “Veel mensen die ik ken, stemden normaal altijd Labour. Toch voelden ze dat ze nu niet op de socialistische partij konden stemmen. En die mensen? Voor zover het me uitmaakt, hebben die dan maar Tory gestemd.”

Antisemitisch complot

Maar wat was dan het “antisemitische complot”? Tijdens het interview praat Peak over haar haat voor het kapitalisme en de dood van de Amerikaanse George Floyd. “Ik weet niet of we ooit van kapitalisme af zullen komen”, zegt ze, “Daar gaat het allemaal om. Het establishment moet verdwijnen. Systematisch racisme is een wereldwijd en algemeen probleem, niet alleen in Amerika. Trouwens, hoe die agenten op de nek waren gaan zitten van George Floyd, was een techniek aangeleerd door de Israëlische veiligheidsdiensten tijdens een seminar”. Een woordvoerder van de Israëlische politie ontkent die statement volledig. “Er zijn geen technieken of protocol bij ons waarbij er druk uitgeoefend wordt op de nek of luchtpijp.” Maar de bewering dat Israël dus (onrechtstreeks) iets te maken had met George Floyds dood, was wel de aanleiding van Peaks ontslag.

Reactie van Rebecca Long-Bailey

Rebecca Long-Bailey reageerde alvast op Twitter: “Vandaag verscheen een interview op mijn twitter van Maxine Peak in The Independent. Het belangrijkste aspect van dit artikel was woede door de huidige conservatieve regering. Woede veroorzaakt door hun wanbeleid tijdens de coronacrisis. Daarnaast riep Maxine Peak op tot eenheid binnen de Labour Party. Dat zijn sentimenten die door velen gedeeld worden in onze partij en door miljoenen in ons land. Ondertussen besef ik dat velen zich zorgen maken omdat ze beweerde dat politiediensten van verschillende landen training en houdgrepen met elkaar uitwisselen. Mijn Tweet was in geen elk geval bedoeld om dit aspect te bevestigen als iets waarin ik ook geloof. Ik wilde enkel en alleen vooraf genoemde sentimenten en aspecten onderlijnen. Daarna heb ik ook een verduidelijking geven over wat mijn bedoeling was. Die was verwoord zoals we op voorhand hadden afgesproken met de voorzitter van de Labour Party. Toch kreeg ik onmiddellijk daarna de instructies zowel de Tweet met het artikel als de Tweet met de verduidelijking te verwijderen.”

Ze vertelt verder: “Ik kon dit niet doen met een zuiver geweten zonder dat ik een persstatement maakte om verder te verduidelijken. Ik wilde dit op voorhand bespreken met Keir (de voorzitter van de Labour Party) zodat we konden bespreken welke stappen we kunnen zetten. Helaas had hij al een beslissing gemaakt. Ik ben trots op ons beleid dat we ontwikkeld hebben. Van onze ‘Groene Industriële Revolutie’ tot onze ‘Nationale Onderwijsdienst’. Ik zal nooit stoppen om te werken voor zulke veranderingen. Laat het duidelijk zijn, ik zal blijven de Labour Party steunen in het parlement, ook onder Keir Starmer, als vertegenwoordiger van het volk van Salford en Eccles. Ik zal ook blijven werken om een meer vredevol en duurzamere wereld op te bouwen.”