KU Leuven-rector Luc Sels heeft bekendgemaakt dat het beeld van Leopold II weggehaald wordt uit de centrale Leuvense universiteitsbibliotheek. Woensdagochtend raakte bekend dat enkele (extreem)linkse organisaties en KUL-professoren in een open brief vroegen om het beeld zo snel mogelijk weg te halen, later die dag gaf de rector daar dus ook aan toe. 

Na de tragische dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in de Verenigde Staten is ook in ons land het debat over racisme en het koloniaal verleden weer opgelaaid. Koning Leopold II is daarbij in het oog van de storm komen te staan en er vindt in heel Vlaanderen een heuse beeldenstorm plaats. Standbeelden van Leopold II worden massaal beschadigd en/of weggenomen.

KU Leuven

Ook in de centrale universiteitsbibliotheek van de KU Leuven stond al lange tijd een relatief klein beeld van Leopold II, wat nu plots een doorn in het oog blijkt te zijn van enkele KUL-professoren en (extreem)linkse organisaties zoals Hart Boven Hard en Comac Leuven (jongerenafdeling PVDA). Zij schreven een open brief waarin ze de KU Leuven vragen om het beeld zo snel mogelijk weg te nemen en een voortrekkersrol op te nemen in de strijd tegen ‘structureel racisme’. 

“Dit houdt onder meer in dat koloniale propaganda moet worden veroordeeld, racisme moet worden bestreden en plaats moet worden gemaakt voor debat. Een eerste stap zou zijn het borstbeeld van Leopold II in de Universiteitbibliotheek weg te halen”, klonk het onder meer. 

Het duurde niet lang vooraleer ze gehoor kregen van rector Luc Sels. Hij kondigde aan dat het beeld wordt weggehaald. “We halen de buste weg. Want, in lijn met mijn betoog, moet ik concluderen dat ze geen speciale historische of artistieke waarde heeft. Ze dient niet om geschiedkundige feiten te duiden of te illustreren. Ze wordt (op dit moment) niet vergezeld van enige duiding of informatie. Ze mag daarom verondersteld worden te doen wat bustes meestal doen: een historische persoonlijkheid eren. Ik stel met velen vast dat Leopold II, alhoewel vanuit historisch oogpunt belangrijk voor ons land, niet het soort persoonlijkheid is dat we als KU Leuven-gemeenschap een dergelijke plaats willen toekennen.”