Volgens voormalig Ecolo-covoorzitster Zakia Khattabi heeft de MR geprobeerd om haar benoeming in het Grondwettelijk Hof te koppelen aan een vergoeding van 300 miljoen euro voor Waalse bezitters van zonnepanelen. Dat zei ze zaterdag in ‘Le Grand Oral’ van Le Soir en RTBF. De Waalse liberalen ontkennen de aantijging.

Khattabi greep in mei een derde keer naast de benoeming tot rechter in het Grondwettelijk Hof. Daarvoor moest ze een tweederdemeerderheid achter zich krijgen in de Senaat, maar ze stootte op een nee van onder meer N-VA en Vlaams Belang. Andere partijen waren verdeeld over haar benoeming. Vooral bij de liberalen en CD&V waren de senatoren het niet eens over de geschiktheid van Khattabi als rechter in het hoge rechtscollege. Nu komt de voormalig Ecolo-covoorzitster terug op die gemiste benoeming.

Volgens haar hebben de Franstalige liberalen van MR geprobeerd om haar benoeming te koppelen aan een pakket van 300 miljoen euro voor Waalse bezitters van zonnepanelen. “De waarheid is dat er een poging tot onderhandelen is geweest, maar dat we de prijs van 300 miljoen euro niet wilden betalen”, zegt ze. Die 300 miljoen diende als schadevergoeding voor eigenaars van zonnepanelen die thans een prosumententarief moeten betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnetwerk. “Die deal is mij rechtstreeks voorgesteld door een verantwoordelijke van MR”, aldus Khattabi. “Ik wacht tot iemand dit durft te ontkennen, want ik had zelf het contact, en ik weet met wie.”

Bij de Franstalige liberalen ontkennen ze de aantijgingen. Bovendien zou Khattabi ook met de steun van MR de vereiste tweederdemeerderheid niet behaald hebben.