York Minster, de kathedraal van het Engelse York, “onderzoekt” een beeld van de Romeinse keizer Constantijn de Grote. York Minster ontving klachten dat de keizer slavernij had ondersteund in de oudheid. Dat schrijft The Daily Telegraph. De klachten volgen op een oproep van de Aartsbisschop van Canterbury, die reageerde op de recente ‘Black Lives Matter’-protesten door te stellen dat “sommige” standbeelden in de Britse allicht “neergehaald moeten worden”.

Constantijn de Grote was de eerste Romeinse keizer die zich tot het christendom bekeerde. Vervolgens maakte hij een eind aan de vervolging van christenen in het Romeinse Rijk. Hij regeerde van 306 tot 337 na Christus. Hij werd door zijn leger uitgeroepen tot keizer in York. Daarom werd in 1998 een bronzen standbeeld met zijn beeltenis, zittend op een troon, onthuld aan de kathedraal van de stad.

(Lees verder onder de tweet.)

Klachten omdat keizer Constantijn slavernij ondersteunde

York Minster – zo wordt de kathedraal genoemd – “onderzoekt” het standbeeld nu echter. De kathedraal had klachten ontvangen omdat Constantijn slavernij ondersteunde. Slavernij was in de oudheid onlosmakelijk verbonden met de Romeinse samenleving. 

“De Cathedrals Fabric Commission ontwikkelt nationale richtlijnen voor kerken en kathedralen over hoe te reageren op zorgen over hun standbeelden en monumenten. Kathedralen en kerken zullen worden aangemoedigd om met hun gemeenschappen op alle niveaus samen te werken om lokale kennis en dialoog te ontwikkelen over de plaats van deze monumenten in hun lokale geschiedenis”, zegt een woordvoerster van de kathedraal tegen The Daily Telegraph.

Vorige week had de Aartsbisschop van Canterbury Justin Welby nog opgeroepen om controversiële monumenten te ‘revalueren’. Het hoofd van de Anglicaanse Kerk reageerde daarmee op de recente ‘Black Lives Matter’-protesten. Volgens hem zouden “sommige” standbeelden in de Britse kerken allicht “neergehaald moeten worden”.