De afgelopen maanden zorgde de Turkse activiteit in de Middellandse Zee voor veel Europese zorgen. Turkije wil enerzijds Grieks land hebben, en anderzijds mineralen uit de zeebodem halen. Deze mineralen bevinden zich alleen niet in hun eigen bodem, maar in de bodem van Griekenland en Cyprus. De EU komt de landen nu verbaal te hulp. Hoge EU-vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken, Josep Borrell stelde: “De EU is vastbesloten om de buitengrenzen te beschermen.”

Volgens de Grieken zijn de Turkse inbreuken op hun soevereiniteit bijna dagelijkse kost. Niet alleen stuurt Ankara hordes migranten naar het Westen waarmee de Griekse grensbewaking doelwit wordt. Ook op militair gebied leven de Grieken onder grote dreiging. De Griekse minister van Buitenlandse Zaken, Nikos Dendias, stelde: “Bijna dagelijks schendt Turkije ons nationale luchtruim, onze territoriale wateren, inclusief het overvliegen over bewoonde gebieden hier in Evros, en op de Egeïsche Zee met bewapende gevechtsvliegtuigen.”

(Lees verder onder de tweet)

https://twitter.com/ISCResearch/status/1274770473751138307

Borrell steunt Griekenland

Borrell wilde naar eigen zeggen: “zelf de situatie op de grens bekijken.” Tijdens het bezoek aan de grens stelde de vertegenwoordiger dat ‘Griekse zorgen’, ‘Europese zorgen’ zijn. Desondanks blijft grote hulp aan Athene vooralsnog uit. De Europese Unie wil namelijk in gesprek blijven met de Turken. Hierover zei minister Dendias: “Griekenland is bereid om problemen op te lossen met haar oude vijand, maar niet onder ‘pestvoorwaarden’ en ‘pestgedrag’.” Ook stelde hij dat ‘Turkse pogingen tot afpersing’ zijn mislukt. Alleen indien de Griekse soevereiniteit erkend wordt, zouden de Grieken willen praten.

Ankara veegt de opmerkingen van Dendias en Borrell van tafel. Volgens het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken speelt Athene een vals spel. Waar het volgens de Turken echt om zou gaan, is dat Griekenland haar mensenrechtenschendingen wil verbergen. De EU zou hierbij voor het karretje gespannen worden. “Griekenland, samen met Grieks-Cyprus, moet wakker worden van de droom dat ze Turkije tot haar eigen kusten kan beperken, en dat dit in overeenstemming met internationale wetgeving zou zijn. In plaats daarvan, moet Griekenland de legitieme rechten en belangen van Turkije respecteren, en de eigen problemen oplossen door met ons te praten..,” zo stelt het ministerie.

(Lees verder onder de tweet)

Situatie Cyprus

De Turkse maritieme assertiviteit treft ook Cyprus. Rondom het eiland bevindt zich namelijk ook grote hoeveelheid aan mineralen in de zeebodem. Volgens het internationaal recht zijn deze mineralen van Cyprus, maar Turkije wil er ook een aanzienlijk graantje uit meepikken. De Turken gaan daarom al voor de zesde keer, in een jaar, boren in de Exclusieve Economische Zone van Cyprus. Ankara is zelf van mening dat het Griekse Cyprus geen alleenrecht heeft op de grondstoffen rondom het eiland. Aan het niet-erkende Noord-Cyprus zou ook iets moeten toekomen, zo meent Turkije.