Hoewel hij zondag deelnam aan de massabijeenkomst tegen racisme in Brussel – met 10.000 aanwezigen en dus in strijd met de geldende coronamaatregelen, weigerde PVDA’er Jos D’Haese in zelfquarantaine te gaan. De communist tekende doodleuk present in plenaire vergadering van het Vlaams Parlement en droeg niet eens een mondmasker. Daarover bericht onder meer Het Laatste Nieuws.

Jos D’Haese, Vlaams Parlementslid van de communistische PVDA, was een van de politici die afgelopen zondag present tekende op de massabijeenkomst tegen racisme in hartje Brussel. Die betoging telde tienduizend aanwezigen, hoewel bijeenkomsten van meer dan tien personen onder de geldende coronawetgeving verboden zijn. In tegenstelling tot andere aanwezigen op het protest, zoals Hannelore Goeman (sp.a), weigerde D’Haese echter in zelfquarantaine te gaan. De communist was doodleuk aanwezig in het Vlaams Parlement en droeg niet eens een mondmasker. Chris Janssens, fractieleider van het Vlaams Belang, vroeg om de PVDA’er de toegang tot het Parlement te ontzeggen.

(Lees verder onder de tweet.)

Aanwezigheid D’Haese “ontoelaatbaar” en “onverantwoord”

“We zien parlementsleden deelnemen aan betogingen waar tot tienduizend mensen verzamelen. Vervolgens komen die gewoon hier het daar opgelopen virus verder verspreiden, ik vind dat ontoelaatbaar”, zegt Janssens. “Als die parlementsleden, zoals meneer D’Haese, niet vrijwillig willen wegblijven uit bekommernis voor alle personeelsleden, parlementsleden en medewerkers na hun deelname aan een illegale bijeenkomst, dan vind ik dat u hem de toegang tot dit gebouw moet ontzeggen en dat hij in geen geval deze plenaire vergadering kan bijwonen”, zegt Janssens.

Eerder haalde Inez De Coninck (N-VA) op Twitter uit naar D’Haese. “Onverantwoord en oncollegiaal gedrag van collega Jos D’Haese! Zondag de coronamaatregelen met de voeten treden en vandaag doodleuk fysiek aanwezig zijn in het Vlaams Parlement. Terwijl andere collega Hannelore Goeman zichzelf vrijwillig in quarantaine plaatst”, aldus De Coninck. 

(Lees verder onder de tweet.)

D’Haese: “Heb verantwoordelijkheid genomen”

D’Haese leek zich weinig aan te trekken van de kritiek. “Ik snap dat het Vlaams Belang graag zou hebben dat PVDA niet meer in dit parlement zit, maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet. De waarheid heeft ook haar rechten. Net als iedereen, neem ik aan, in dit parlement heb ik sinds het begin van de coronacrisis alle maatregelen strikt opgevolgd”, klinkt het. “Het is evident dat er zondag te veel volk was, dat was niet te voorspellen. Wat ik heb gedaan, is mijn verantwoordelijkheid nemen. Dat is zorgen dat ik daar was met een mondmasker, tussen mensen waar ik iedere dag mee samenwerk. Op anderhalve meter en met handen wassen. Wanneer het te druk werd, ben ik naar huis gegaan.”

Ook sp.a’er Bruno Tobback deelde een subtiele tik uit aan D’Haese, door erop te wijzen dat hij de plaats van partijgenote Goeman innam. Daarnaast betreurde Peter Van Rompuy (CD&V) de aanwezigheid van deelnemers aan de betoging in het Parlement. Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) ontzegde uiteindelijk niet de toegang aan D’Haese, maar zei wel dat het “aan hemzelf” is “om zijn conclusies te trekken”.