Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil bekijken voor welke strategische goederen het beter is om niet langer afhankelijk te zijn van het buitenland. Dat zei hij op het VRT-programma ‘Terzake’. Jambon verwijst onder meer naar het tekort aan mondmaskers in het begin van de coronacrisis.

Het is één van de lessen die de minister-president trekt uit de coronacrisis. “We hebben moeten vaststellen dat we niet alleen de mondmaskers in China kochten, maar ook dat we de capaciteit om ze hier te produceren niet meer in huis hadden”, zegt Jambon. Daarom pleit hij ervoor om het productieproces van een aantal strategische goederen – zoals mondmaskers – in huis te hebben. “Niet alleen voor volksgezondheid, maar voor alle mogelijke bedreigingen”, aldus de N-VA’er. “Op het moment dat het begint te spannen, moet je heel snel kunnen schakelen.” In het begin van de coronacrisis was er een nijpend tekort aan mondmaskers. Er was in het verleden nochtans een strategische voorraad aangelegd, maar die is vernietigd en nooit vernieuwd geweest.

Geen parlementaire onderzoekscommissie

Vorige week besliste het Vlaams parlement om een ad-hoccommissie op te richten die de aanpak van het coronavirus in Vlaanderen moet evalueren. Het voorstel van Vlaams Belang en PVDA om een volwaardige parlementaire onderzoekscommissie te installeren, haalde het niet.

De meerderheidspartijen en Groen en sp.a vinden het nog te vroeg daarvoor. Volgens Jambon is een parlementaire onderzoekscommissie enkel nodig indien er een “vermoeden van criminele gedragingen of feiten” is, waar volgens hem geen sprake is binnen de Vlaamse regering. De ad-hoccommissie volstaat daarom voor hem. 

Lees meer:

Meerderheid houdt Vlaamse coronacommissie (voorlopig) tegen