Het vermoeden dat het motief voor een asielaanvraag niet altijd juist is, is vandaag bevestigd door het Nederlands Openbaar Ministerie (OM). Volgens het OM zou een 56-jarige Iranees uit Helmond tonnen aan euro’s hebben verdiend met valse asielverhalen. Hierbij zou hij zijn ‘cliënten’ hebben aangeraden om zich voor te doen als homoseksueel of bekeerling. Omdat de daden van de Iranees ook leiden tot een negatief beeld over het asielsysteem, eist het OM vier jaar cel.

Het verhaal kwam aan het licht door een tolk. “Die vertelde onder meer dat een zelfverklaarde advocaat mogelijk asielverhalen verkocht voor bedragen tussen de 4000 en 9000 euro,” zo stelt het OM. Met deze verhalen zou de ‘advocaat’ garanderen dat zijn ‘cliënten’ (illegale vluchtelingen) een verblijfsvergunning kregen. 

“Negatief sentiment asielsysteem”

De Iranees gebruikte gevoelige onderwerpen als ‘LHBTI’ of ‘bekering’ in zijn verzinsels. Zodoende zou het voor de illegale migranten makkelijker moeten zijn om Nederland binnen te komen. Hierbij werd de cliënten soms zelfs gevraagd om een homoclub te bestuderen. Het verhaal zou daarmee namelijk geloofwaardiger zijn. Uit onderzoek kwam desondanks naar voren dat nergens bleek dat deze verhalen klopten. Ook bleek dat er geen reden was om te veronderstellen dat de cliënten van de Iranees, een gegronde reden hadden om hun land te ‘ontvluchten’.

Uiteindelijk sleepte de man met zijn valse asielverhalen honderdduizenden euro’s naar binnen. Het Openbaar Ministerie eist daarom dat de man 260.000 euro terugbetaalt. Ook is het OM van mening dat de man niet alleen schuldig is aan mensensmokkel. “Door toedoen van mensen zoals verdachte ontstaat er zowel bij overheidsdiensten als de IND als in de Nederlandse samenleving een negatief sentiment over het asielsysteem. En dat gaat ten koste van de mensen die daadwerkelijk moeten vluchten,” zo stelt de procureur. Daarom eist het OM een celstraf van vier jaar, plus een beroepsverbod van tien jaar. De uitspraak vindt plaats op 14 juli.