In de eerste helft van dit jaar bereikten ruim dubbel zo veel illegale migranten vanuit Afrika het Europese vasteland via Italië. Dat stelt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, dat deze stijging koppelt aan de coronacrisis. “We verwachten dat de stijgende trend zich voortzet”, aldus de Italiaanse migratiedeskundige Matteo Villa aan De Standaard

Italië was vanwege haar geografische ligging al van bij het begin van de asielcrisis het land dat hierdoor het zwaarst getroffen werd. Met het aantreden van de nieuwe regering met Italiaans vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) werd de illegale migratie naar Italië tijdelijk drooggelegd, maar na de val van die regering in september vorig jaar nemen de aantallen opnieuw fors toe. 

De uitbraak van het coronavirus zorgde dan wel voor een tijdelijke stop van drie weken, de cijfers blijven hoog en zitten bovendien inmiddels al weer in stijgende lijn. Sinds 1 januari bereikten ruim 6.000 migranten illegaal Italië, wat ruim 2,8 keer meer is dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Coronacrisis duwt nog meer migranten richting Europa

Het coronavirus zou ervoor gezorgd hebben dat nu nog meer migranten vanuit Afrika de oversteek (zullen) wagen. “Van de migranten die al in Libië en Tunesië waren, is de helft zijn baan kwijtgeraakt door de pandemie”, aldus Vincent Cochetel, de speciale vertegenwoordiger van de VN-Vluchtelingenorganisatie voor de Middellandse Zee, aan De Standaard. “Een deel van hen was niet van plan naar Europa te komen, maar waagt nu toch de oversteek, bij gebrek aan alternatief.” Daarnaast zouden ook het aantal mensensmokkelaars opnieuw toegenomen zijn. 

“We verwachten dat de stijgende trend zich voortzet”, aldus de Italiaanse migratiedeskundige Matteo Villa aan De Standaard. “Volgens onze projecties zullen er voor het einde van het jaar 25.000 migranten naar Italië komen. Dat is meer dan het dubbele van de 11.000 in 2019.”