Kortgeleden verscheen er een artikel in Haaretz waarin Hongarije het verwijt van antisemitisme kreeg. Grotendeels verklaard door de uniekheid van de Hongaarse taal, zou Hongarije zich in een ‘omgeving van intolerantie’ verkeren. De Hongaarse staatssecretaris voor Internationale Communicatie, Zoltán Kovács, liet het er niet bij zitten. Ook hij schreef een artikel in Haaretz waarin hij de beschuldigingen tegenspreekt.

Hoogleraar ‘Global Affairs’ Yehuda Lukacs schreef het eerste artikel. Hierin was hij onder andere van mening dat Hongaren een slecht beeld over Zigeuners, moslims en Joden zouden hebben. Lukacs stelt dat het slechte beeld over de Joden komt dankzij sociaal-economische afgunst en de rol van vele Joden in het Hongaars Communisme. De afkeer van moslims komt mede dankzij premier Viktor Orbán, aldus Lukacs. Dankzij de campagne tegen illegale migratie, zou er een namelijk een grotere intolerantie zijn gekomen onder de Hongaren.

(Lees verder onder de tweet)

Hongarije antisemitisch?

Minister Kovács veegt de kritiek van tafel. Hij zegt niet verwonderd te zijn over kritiek op Hongarije, maar de aanname dat alle Hongaren xenofoob en antisemitisch zouden zijn, vindt hij te ver gaan. Kovács stelt dat er onder Orbán meer dan ooit iets tegen antisemitisme is gedaan in Hongarije. “De regering van Orbán heeft een zero-tolerantiebeleid op het gebied van antisemitisme en heeft paramilitaire groepen die Zigeuner- en Joodse burgers intimideren, effectief verboden,” zo stelt de minister. Ook meent Kovács dat de Joodse Gemeenschap officieel als integraal onderdeel van de Hongaarse Natie bekend staat.

De Hongaarse minister stelt hierbovenop dat Hongarije heeft toegegeven dat het land te weinig heeft gedaan tegen Jodenvervolging. Het land betaalt daarom mee aan de bouw van Joodse monumenten, synagoges en musea. Ook hebben de Hongaren de pensioenen van Holocaustoverlevenden verhoogd. Kovács meent dat de Joden die in Boedapest leven daarom spreken van een ‘Joodse heropleving’. 

Hongaarse minister trots op taal

Lukacs stelde in zijn eerste artikel dat de Hongaarse taal verantwoordelijk is voor het gevoel van ‘anders zijn’. Omdat de Hongaarse taal niet lijkt op andere talen, zou dit gevolgen hebben voor het Hongaarse wereldbeeld. De Hongaarse minister reageert hierop dat de Hongaarse taal inderdaad ‘anders’ is. Volgens hem zorgt dit ervoor dat de cultuur en identiteit gewaarborgd blijft. Desondanks is er volgens Kovács een verschil tussen xenofobie en trots. “We zullen niet onze excuses aanbieden voor het alles eraan doen om onze cultuur en traditie te behouden en te versterken. En ik vermoed dat dit de reden is waarom zoveel Hongaren van onze premier houden,” eindigt Kovács.