Een rechtse trien kan je JK Rowling, de schrijfster van de Harry Potter-boeken, niet noemen. Ze noemt zichzelf socialist, komt op voor alles wat groen is en neemt regelmatig Donald Trump, die ze al een keer met Lord Voldemort vergeleek, op de korrel via Twitter. Helaas is de politiek correcte wereld waarin bekendheden zoals zij vertoeven, gevaarlijker dan het universum van Harry Potter. Enkel 100% ideologische zuiverheid volstaat om er te kunnen overleven. En Rowling’s score was de laatste dagen naar 99% gezakt. In de sfeer van de Angelsaksische “cancel culture” volstaat dat om professioneel gekraakt te worden.

De ketterij van Rowling bestaat uit een spottende tweet waarin ze een artikel deelt dat pleit voor gelijkheid van vrouwen, maar waarin die “personen die menstrueren” worden genoemd. Rowling vindt het belachelijk dat je vrouwen niet gewoon vrouwen noemt. Daarmee zondigt ze tegen de transgendergodsdienst, die verbiedt geslacht (hoe je bent geboren) te koppelen aan gender (het geslacht waarmee je jezelf identificeert). Wie het niet helemaal snapt, kan terecht op de website van de VRT, waar akelige hogepriesteres Liesbet Stevens zonder wederwoord mag uitleggen waarom de Britse schrijfster zo fout is.

(Lees verder onder de tweet)

TERF

Rowling benadrukte de dag nadien haar sympathie voor transgenders. Te laat: de hooivorken en toortsen waren al bovengehaald. Zelfs de middelmatige acteurs die dankzij Rowling een leven van rijkdom en aanzien hebben gekregen, plantten een mes in haar rug. Emma Watson (Hermelien), Daniel Radcliffe (Harry), Rupert Grint (Ron) en Eddie Redmayne (Newt) distantieerden zich van de schrijfster. Ook Steve Cloves, de scenarist van de Potterfilms, keerde zich tegen zijn muze.

Rowling wendde al haar schrijverstalent aan om haar visie toe te lichten in een genuanceerd stuk op haar eigen website. Het zweepte de meute alleen nog meer op.

(Lees verder onder de tweet)

De schrijfster is nu definitief geklasseerd als een “TERF”, een “trans-exclusieve radicale feministe”, een scheldwoord dat werd uitgevonden voor feministes die vinden dat een geslachtsoperatie je niet zomaar tot een vrouw kan maken. Germaine Greer, ooit de meeste bekendste verdediger van vrouwenrechter ter wereld, wordt vandaag afgevoerd als TERF. Ze krijgt te maken met tegenbetogingen en wordt soms geweigerd als spreker op universiteiten. Ook vrouwen die het niet eerlijk vinden dat omgebouwde mannen met gemak de medailles winnen op sportevenementen voor vrouwen, zijn TERF’s.

Cho Chang

De schrijfster van de Harry Potter-verhalen was eigenlijk enkele maanden geleden al een keer gesignaleerd als ideologisch verdacht. Rowling had het toen opgenomen voor een belastingsexperte die haar werk verloor omdat ze zich zich op Twitter had gekant tegen de transgenderideologie. Rowling postte toen: “Kleed je zoals je wil. Noem jezelf wat je wil. Ga naar bed met elke volwassene die dat wil. Leef je beste leven in vrede en veiligheid. Maar vrouwen ontslaan omdat ze zeggen dat de geslachten echt bestaan?” Niet bepaald aartsconservatieve praat, maar het was genoeg om het oog van Sauron toen al even op haar gericht te krijgen.

Wat zou een goede hetze zijn zonder een beschuldiging van racisme? De politieke commissarissen hebben snel de boeken van Harry Potter opnieuw doorsnuffeld en ontdekt dat daarin aan “culturele diefstal” en racisme wordt gedaan. Dat Rowling voor een Aziatisch karakter geen betere naam kon verzinnen dan het stereotiepe “Cho Chang”, schijnt zeer racistisch te zijn, het equivalent van een Vlaming die je zomaar Jan Jansens zou noemen. Vreselijk dus.

Ickabog

Rowling gaat binnenkort een nieuw kinderboek uitbrengen bij Hachette. Een deel van het personeel van die uitgeverij weigert nu verder aan dat boek te werken omwille van de “transfobe visie” van de schrijfster. De leiding zegt nog achter haar te staan, maar het wordt afwachten of die nu meer ruggengraat zal vertonen dan bij de memoires van Woody Allen (De uitgeverij zwichtte toen voor de druk van het personeel, dat de beschuldiging van zijn ex-vrouw gelooft dat hij hun zevenjarige adoptiedochter ooit had misbruikt. De beschuldiging bleek, na gerechtelijk onderzoek, weinig geloofwaardig, maar in de naweeën van MeToo had de beschuldigde man altijd ongelijk).

Het moet gezegd: JK Rowling houdt nog steeds stand tegen de haatcampagne van haar linkse vrienden. Ze toonde moed toen ze kinderboeken schreef waarvan iedereen haar verzekerde dat ze zouden floppen. Ze toonde moed toen ze zich als socialiste keerde tegen Jeremy Corbyn, de extreemlinkse Labourleider van toen. En ook vandaag heeft ze de moed om op haar standpunt te blijven. Zoals Harry Potter zegt in De Steen der Wijzen: “Het vraagt veel moed om het hoofd te bieden aan je vijanden, maar evenveel om het hoofd te bieden aan je vrienden.”

Ik hoop nu dat “The Ickabog”, het nieuwe boek van Rowling, goed verkoopt. Het zou jammer zijn als terreur van idioten en fanatici beloond wordt. Daar hebben we de laatste weken al genoeg van gehad.