De Black Lives Matter-protesten in Amsterdam brachten een tsunami aan kritiek teweeg op de burgemeester van de stad, Femke Halsema (GroenLinks). Niet alleen brak de burgemeester de coronaregels, nadat ze dat deed probeerde ze ook nog de schuld van haar af te schuiven. Toch kreeg de burgemeester alsnog steun van mede-burgemeesters in een brief. Inmiddels heeft ook de Amsterdamse gemeenteraad een oordeel over Halsema geveld. Ze mag aanblijven als burgemeester.

Afgelopen week lekte het ‘Whatsapp-contact‘ uit tussen burgemeester Halsema en de Nederlandse Minister van Justitie, Ferdinand Grapperhaus. Hieruit bleek dat de minister niet achter het motief van burgemeester Halsema stond om de demonstratie door te laten gaan. De GroenLinkse burgermoeder was daarom van mening ‘in de kou gezet’ te worden door de minister. Ze eiste daarom dat de minister haar alsnog zou verdedigen. Grapperhaus bleef desondanks voornamelijk zwijgzaam – volgens hem moet de gemeenteraad van Amsterdam uiteindelijk een oordeel vellen.

Steun van burgemeesters

In het Nederlandse parlement bleef het niet stil. Veel parlementsleden uitten zich bijzonder kritisch over de rol van de Amsterdamse burgemeester. Niet alleen de oppositiepartijen bleken hierbij kritisch. Ook de meeregerende christendemocraten (CDA en CU) en anti-referendumpartij D66, lieten van zich horen. Zo zei CU-leider Gert-Jan Segers: “Hoe rechtvaardig je reden om te demonstreren ook is – en de strijd tegen racisme ís een rechtvaardige – het is nooit gerechtvaardigd om met jouw gedrag tijdens die demonstratie het leven van anderen in gevaar te brengen!”

(Lees verder onder de tweet)

Toch kan de burgemeester na het Black Lives Matter-fiasco nog rekenen op steun. In een brief laten Nederlandse burgemeesters en gemeenten weten dat ze de kritiek op Halsema “onbehoorlijk” vinden. Volgens hen moet het parlement zich niet bemoeien met zaken die op een lager bestuursniveau plaatsvinden. Ook menen de briefschrijvers dat de uitspraken van parlementsleden hebben geleid tot een ‘gepolitiseerde situatie’ – voordat de gemeenteraad van Amsterdam hierover gedebatteerd had.

Het oordeel

Inmiddels heeft de Amsterdamse gemeenteraad een besluit genomen over de GroenLinkse burgemeester. Met een ruime meerderheid hebben de leden gestemd voor het aanhouden van Halsema als burgemeester. Naar eigen zeggen ‘betreurt’ Halsema dat de Black Lives Matter-demonstratie zo is verlopen. Volgens haar zijn de beelden dan ook “pijnlijk om te zien.” Toch blijkt het overtreden van de coronaregels niet genoeg om haar te doen aftreden.