Nadat de ‘Black Lives Matter’-demonstranten gisteren alle veiligheidsregels aan hun laars lapten, lijkt er vandaag iets te zijn verbeterd in Nederland. In zowel Den Haag als Groningen protesteren mensen nu wél met anderhalve meter afstand tussen elkaar. Dit keer houdt de organisatie zelf toezicht op de ‘anderhalve meter regel’. Het gebrek aan afstand gisteren in Amsterdam stuitte namelijk op veel kritiek.

De demonstratie in Den Haag vandaag is er één in de reeks van meerdere ‘Black Lives Matter’-protesten in Nederland deze week. De aanleiding voor protest is de dood van de 46-jarige George Floyd in de Verenigde Staten. De organisatoren menen dat racismeproblematiek zich niet alleen in de VS afspeelt. Ook in Nederland – en de rest van Europa – zou er sprake zijn van institutioneel racisme tegen zwarte mensen. Tijdens de demonstratie in Den Haag gingen de demonstranten onder andere op hun knie zitten op steun te betuigen aan slachtoffers van politiegeweld. Hierbij hielden de demonstranten voldoende afstand. Volgens de gemeente verliep de demonstratie dan ook in ‘ordelijke sfeer’.

(Lees verder onder de video)

“Linkse activist verkleed als burgemeester”

De demonstraties in Den Haag en Groningen staan in schril contrast met de demonstratie in Amsterdam gisteravond. Hierbij hielden demonstranten totaal geen afstand van elkaar en greep de ‘GroenLinkse’ burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, niet in. Sterker nog: ze nam zelf deel aan de demonstratie. Op Twitter ontstond hierdoor een discussie onder #HalsemaAftreden en #HalsemaExit. PVV-leider Geert Wilders is van mening dat de burgemeester op staande voet ontslagen moet worden. Het is immers niet de eerste keer dat de burgemeester haar eigen regels maakt. Wilders stelt: “Net zoals ze eerder lak had aan het Boerkaverbod, en ze in ‘Huize Halsema’ lak hebben aan de wapenwet… We hebben het hier dus over een linkse activist, verkleed als burgemeester, die zelf wel bepaalt wanneer ze de wet handhaaft.”

(Lees verder onder de tweet)

De organisator van het evenement in Den Haag, Levi Ommen, meende vandaag dat veiligheid boven alles staat. Desondanks stelt ze ook: “Dat er gisteren in Amsterdam zo veel mensen op de been waren, zegt wel iets over hoe groot het probleem is. We zouden het moeten omdraaien. Niet: er zijn zo veel mensen naar de Dam gekomen ondanks het coronavirus, maar: ondanks dat het een risico was voor hun gezondheid, zijn zo veel mensen naar de Dam gekomen.” Toch kan deze opmerkelijke redenering op weinig steun rekenen in Nederland. Het gevaar voor de volksgezondheid beperkt zich immers niet alleen tot de mensen die lak hebben aan alle regels. Verschillende Nederlandse burgemeesters roepen de demonstranten in Amsterdam daarom op om twee weken in quarantaine te blijven.