In de tweede ronde van de Franse lokale verkiezingen hebben de groenen verschillende belangrijke steden gewonnen. Het rechtse Rassemblement national (RN) won dan weer in Perpignan, een stad met meer dan 100.000 inwoners. De partij van president Emmanuel Macron (LREM) is er niet in geslaagd door te breken.

De ruime meerderheid van de Franse steden en gemeenten koos al in maart een burgemeester. Het speelveld lag echter nog altijd open in een aantal belangrijke steden, waaronder Parijs, Marseille, Toulouse en Lyon. De tweede ronde van de verkiezingen zou normaal ook in maart plaatsvinden, maar werd uitgesteld vanwege het coronavirus. De opkomst was ook gisteren bijzonder laag. Minder dan 40 procent van de kiesgerechtigden bracht een stem uit. Bij de vorige lokale verkiezingen in 2014 was dat nog meer dan 50 procent.

(Lees verder onder de tweet.)

Rassemblement national wint in Perpignan

De socialistische burgemeester van Parijs Anne Hidalgo won een ruime meerderheid in haar stad. Ze werd daarbij gesteund door de groenen en de communisten. De groenen van Europe Ecologie Les Verts (EELV) wonnen in tal van Franse steden, waaronder Lyon, Bordeaux, Straatsburg, Besançon, Poitiers, Annecy en Tours.

Een andere opvallende overwinning is die van Louis Aliot van het rechtsnationalistische Rassemblement national (RN) in Perpignan, een stad met 120.000 inwoners. In vergelijking met andere steden lag de opkomst daar wel hoog. Na de eerste ronde schaarden alle tegenstanders van Aliot zich achter de centrumrechtse kandidaat om het RN tegen te houden – een zogenaamd ‘republikeins front’, maar die tactiek heeft niet gewerkt.

“We hebben gewonnen. Het is een systeem dat uit elkaar valt. We hebben sinds 1959 dezelfde politici in Perpignan. Het werd ongezond. De Perpignanezen, de Catalanen sturen een teken naar heel Frankrijk. Er is geen muur die we niet kunnen afbreken, dit republikeinse front was een oplichterij”, zei Aliot.

La République en marche! (LREM) van president Emmanuel Macron zette een pover resultaat neer. Enerzijds gebruikten velen de lokale  verkiezingen om de nationale regering af te straffen, anderzijds is de jonge partij eenvoudigweg niet genoeg verankerd op het lokale niveau. Een van de weinige uitzonderingen vormt premier Édouard Philippe, die zijn burgemeesterssjerp in Le Havre wist te behouden.