Hoewel de groenen uit de boot van de federale formatie lijken te vallen, is de zogenaamde Vivaldi-piste volgens voorzitster Meyrem Almaci nog lang niet dood. Eerder verklaarde PS-voorzitter Paul Magnette dat er nog maar twee opties op tafel liggen: een regering met N-VA of nieuwe verkiezingen.

Die paars-gele piste werd voor de coronacrisis al meermaals verkend, zonder succes weliswaar. Toch is het alternatief, Vivaldi (paars-groen en CD&V), nog minder een optie volgens Magnette. Maandag verklaarde hij de Vivaldi- of regenboogcoalitie helemaal dood. In die constructie zouden de groenen een centrale rol spelen, maar nu lijken ze dus uit de boot te vallen. Tenzij N-VA en Ecolo tot een akkoord zouden komen – wat vrijwel ondenkbaar is – of de groene familie fors groeit bij nieuwe verkiezingen, zijn Almaci en co zeker van de oppositiebanken.

Eerst de inhoud

Groen zelf blijft evenwel vasthouden aan het idee van een progressieve coalitie. Daarvoor voelt de partij zich gesterkt door recente samenwerkingen met onder meer de socialisten, maar ook met PVDA in het parlement. “We vragen aan de socialistische familie om te bekijken waar ze zelf naartoe willen, eerder dan naar wie naar waar wil. En dan merk ik dat progressieven elkaar toch zeer vaak vinden in het parlement”, laat Almaci optekenen in het Radio 1-programma ‘De Ochtend’. De progressieve coalitie is volgens de Groen-voorzitster niet dood, maar “springlevend”.

Almaci benadrukt dat haar partij beschikbaar blijft voor de formatie, indien het over de inhoud gaat. “Als men wil praten over het aanpikken bij de Europese groene deal, over de aanpak van de gestegen armoede en over meer investeringen in de gezondheidszorg, dan zijn wij als derde politieke familie beschikbaar. Alles is daaraan ondergeschikt”, klinkt het bij haar. Waarschijnlijk maandag maken de socialistische verkenners Magnette en Rousseau hun vorderingen van de afgelopen weken bekend en wordt de volgende stap in de formatie duidelijk.

Lees ook:

Magnette zet deur open voor nieuwe verkiezingen: ‘Vivaldi is dood’

Lachaert (Open Vld): “Logisch dat Wilmès formatie overneemt”

Groen voert druk op: “Vivaldi is enige optie om crash in 2024 te voorkomen”