De afgelopen dagen kwamen meerdere dreigementen vanuit Turkije om de druk aan de Turks-Griekse grens weer op te voeren. Verschillende Griekse media lieten gisternacht weten dat het waarschijnlijk niet alleen bij dreigementen zou blijven. Zo zou een grote groep migranten zich verzamelen aan de grens. Toch blijft het nog onduidelijk of de Turken een nieuwe aanval op de Griekse grens beramen.

In het Griekse Evros staan de troepen al paraat, volgens het Griekse SKAI. 1500 politieagenten en grenswachters, samen met 300 Frontex-grenswachters moeten nieuwe migranten tegenhouden. Hoe groot de groep migranten aan de Turkse grens is, is niet geheel duidelijk. Euractiv meldt dat het gaat om rond de 6000 migranten. De president van de Griekse grenswachtunie meent daarentegen dat “we niet moeten luisteren naar de propaganda van de Turkse media in relatie tot hoeveel [migranten] het zijn.”

Mensensmokkel door Turkije?

Volgens de Griekse kustwacht neemt de druk niet alleen toe op land. In een video (hierboven) is te zien hoe Turkse autoriteiten een bootje met met vluchtelingen proberen te helpen naar de Griekse wateren. Volgens het Griekse ‘iefimerida’ zouden de Griekse autoriteiten daarom de Turken goed in de gaten houden. Hierdoor kunnen de Grieken de Turken ‘op tijd’ waarschuwen om de migranten te ‘redden’, voordat ze in Griekse wateren belanden.