Van de 40 NGO’s die actief zijn in de Griekse migrantencentra, moeten 22 hun activiteiten stoppen. Dankzij nieuwe regelgeving van de conservatieve regering, waren NGO’s verplicht om zich vóór 14 juni te registeren. Het merendeel van de organisaties registreerde zich alleen onvolledig, en kunnen daardoor niet verder met hun praktijken. Volgens de minister van Migratie, Notis Mitarachi, is de regelgeving nodig om de verantwoordelijkheid bij Griekenland zelf te houden. Verschillende NGO’s stellen daarentegen dat “de nieuwe regels de NGO’s stigmatiseren.”

De wet is een direct gevolg van de rellen die in de Griekse migrantenkampen plaatsvonden. De Griekse overheid stelde enkele NGO’s verantwoordelijk voor de oproer. Zo zei vice-minister van Migratie George Koumoutsakos: “Er is een netwerk van onbetrouwbare NGO’s die opereren naast een netwerk van dokters, advocaten en andere mensen die een munt slaan uit de ellende van deze mensen. Het zijn bloedzuigers en deze praktijk moet stoppen. Dit alles draagt bij aan illegale migratie.”  Dankzij de nieuwe wet moet het mogelijk zijn om de NGO-praktijken beter te controleren.

(Lees verder onder de tweet)

https://twitter.com/Cuty14078161/status/1273377085201891328

Griekenland houdt verantwoordelijkheid

In totaal deden 287 NGO’s een registratieverzoek. Hiervan mogen desondanks slechts 70 organisaties verder gaan naar een ‘tweede keuring’. Eenmaal door de keuring zullen de Grieken onder andere bekijken waar het geld vandaan komt, en wat het criminele verleden is van het NGO-personeel. Van de 40 organisaties die werken in de migrantencentra mogen er maar achttien verder. Veel van de organisaties vinden de regelgeving oneerlijk. Zij stellen bijvoorbeeld dat de nieuwe registratieregels te moeilijk zijn om te implementeren. Ook zou de regelgeving de migrantenorganisaties ‘stigmatiseren’. 

De Griekse overheid blijft desalniettemin van mening dat de voormalige regels ontoereikend zijn. Minister van Migratie, Notis Mitarachi, meende dat ze ‘te flexibel’ en ‘te makkelijk te misbruiken’ zijn. Hierbij zei hij “Wil je de sleutels overhandigen aan de NGO’s? Dat wil ik niet… samenwerking met NGO’s is positief, maar de verantwoordelijkheid blijft bij ons”. Toch liet de overheidswoordvoerder, Stelios Peltas, weten dat niet alle samenwerking positief is. “Veel NGO’s hebben een beslissende bijdrage geleverd aan de oplossing van migratieproblematiek, maar andere NGO’s werkten op een foute en parasitaire manier.”