Griekenland wil het hek aan de Turkse grens om illegale migranten tegen te houden sterk uitbreiden. Dat meldt Belga. Momenteel staan er hekken over een afstand van 26 kilometer, maar Griekenland wil daar ruim 200 kilometer bijplaatsen als antwoord op de Turkse chantage en dreigementen. 

In 2016 bereikten Turkije en de Europese Unie een akkoord over de bewaking van de Europese buitengrenzen. In ruil voor miljarden euro’s financiële steun en ook technische ondersteuning zou Turkije ervoor zorgden dat de populaire migratieroute via Turkije en Griekenland drooggelegd zou worden. Tot op dat moment was dat de populairste migratieroute voor migranten uit het Midden-Oosten. 

Turks president Recep Tayyip Erdogan besliste enkele maanden geleden echter om die deal eenzijdig op te blazen. Dat deed hij om de druk op de Europese Unie op te voeren zodat hij meer financiële middelen zou krijgen. Griekenland probeerde de instroom van illegale migranten tegen te gaan, maar toch zouden toen tienduizenden migranten op enkele dagen tijd Europa binnengekomen zijn. 

Nieuwe dreigementen Turkije 

Vanwege de coronacrisis leek de crisis aan de Grieks-Turkse grens te bekoelen, maar de situatie dreigt nu opnieuw te escaleren. Verschillende leden van de Turkse regering deden vorige week immers uitschijnen dat Turkije binnenkort mogelijks opnieuw tienduizenden migranten naar de Europese buitengrens zal sturen als drukkingsmiddel voor hun eisen. 

Griekenland wil nu dan ook voorbereid zijn op een nieuwe invasie van illegale migranten die de grens willen oversteken en wil daarom een hek van 208 kilometer plaatsen aan de grens met Turkije. “We nemen alle maatregelen die wij voor het beschermen van onze soevereiniteit nodig achten”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias.