42 dagen lang werd een Genkse jongen gegijzeld. De ‘kidnappers’ eisten 330.000 euro of zouden hem vermoorden. Niemand wist dat hij verdwenen was, zelfs de school niet. Dat kon enkel door de coronamaatregelen, waardoor niemand doorhad dat de jongen verdwenen was. Nu zijn de daders gearresteerd. Het gaat over zo goed als alleen maar geradicaliseerde moslims. Eén van de verdachten, Khalid Bouloudo, is één van de meest beruchte moslimextremisten in ons land. Hij werd in 2018 veroordeeld tot 10 jaar, maar kreeg van het hof van beroep een lichtere straf.

Het verhaal van de Genkse jongen

In de nacht van 20 op 21 april verdween de jongen in de omgeving van Genk. Onbekenden hadden hem ontvoerd met veel geweld. Ze zouden naar verluidt naar het huis van de jongen gereden zijn met een gestolen auto. Ze vielen zwaar gewapend binnen en namen de jongen mee. Volgens de VRT werden de andere gezinsleden bedreigd. Na 42 dagen werd hij dan toch vrijgelaten. Hij werd in die periode meerdere keren verplaatst. Het zou dus op voorhand goed zijn voorbereid. Waarom de jongen precies meegenomen werd, is onduidelijk. De vader werd ooit veroordeeld in een drugszaak, enkele familielieden zitten nog in de gevangenis. Het kan dus om een afrekening gaan, maar dat is niet bevestigd. De daders vroegen in ieder geval 330.000 euro losgeld. op 1 juni werd hij dan eindelijk vrijgelaten en moest verder te voet naar huis.

Niemand wist van iets, zelfs school niet

Het onderzoek was een groot geheim om de veiligheid van de jongen te garanderen. Daarom werd het verzwegen voor de media. Ook de school waar de jongen naartoe gaat, was niet op de hoogte. Dat kon enkel door de coronamaatregelen zo goed gaan.

Syriëstrijders en radicale moslims: wie is Khalid Bouloudo?

Zodra de jongen veilig was, sloeg de politie toe. Zo goed als alle verdachten zijn geradicaliseerde moslims. Eén van de verdachten, Khalid Bouloudo, is zelfs één van de meest beruchte moslimextremisten van België.

Khalid is de leider van de Belgische tak van de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM). Dat is een Marokkaanse moslimterreurorganisatie. De organisatie zou bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor de aanslagen in Casablanca op 16 mei, 2003, en voor de aanslagen in Madrid in maart, 2004.

Bouloudo werd veroordeeld tot 10 jaar cel omdat hij verschillende moslims uit Maaseik, vooral jongeren, radicaliseerde en ertoe aanzette te gaan strijden in Syrië. Hij ging in beroep en de straf werd verminderd tot 3 jaar met uitstel. De vraag is nu, waarom hij een strafvermindering kreeg. Volgens het Brusselse hof “waren er onvoldoende bewijzen dat hij daadwerkelijk personen heeft geïndoctrineerd, geradicaliseerd en aangezet om te gaan strijden in Syrië.” Wel wordt niet ontkend dat hij een rol heeft gespeeld in de oprichting van de Attawasolmoskee. Dat was een geheime moskee waar de indoctrinatie plaatsvond.

Ook in 2013 werd hij schuldig bevonden omdat hij een leidend figuur zou geweest zijn van een terroristische groepering. Zijn celstraf werd uitgesteld met voorwaarden. Dat waren zeer lichte voorwaarden: hij moest een vast adres hebben, gevolg geven aan de oproepingen van de probatiecommissie en aan die van de justitie-assistent en, ten slotte, actief werk zoeken of een beroepsopleiding volgen. Die voorwaarden bleven 5 jaar van kracht. In 2006 zat hij ook in de gevangenis, waar hij dan de Groupe Islamique Combattant Marocain in België opgericht heeft samen met andere gevangenen.