In de gemeente Schoten aan de rand van Antwerpen was de gemeenteraad duidelijk: “geen praktijktesten in onze gemeente!” Burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) wil met de goedkeuring van een voorstel van Vlaams Belang een duidelijk signaal geven dat de gemeenteraad zulke praktijktesten veroordeelt. De twee grootste partijen N-VA en Vlaams Belang stemden voor het voorstel, samen met CD&V en Open VLD.

(Lees verder onder de tweet)

Voorstel Vlaams Belang goedgekeurd door N-VA, Vlaams Belang, Open VLD en CD&V stemmen voor

In de nasleep van de antiracismeprotesten klonk de vraag naar praktijktesten tegen discriminatie opnieuw luider dan ooit. Die praktijktesten in de huurmarkt zijn bedoeld om verhuurders en vastgoedmakelaars die al dan niet discrimineren op basis van etnische afkomst op te sporen. In enkele steden, zoals Gent, was dit al van toepassing. Nu willen bepaalde politici, met Somers (Open VLD) die enorm het voortouw neemt, dat invoeren op Vlaams niveau. Toch gaat duidelijk niet iedereen akkoord. In de gemeente Schoten werd een voorstel tegen die praktijktesten goedgekeurd. N-VA en Vlaams Belang, de twee grootste partijen, stemden voor. N-VA haalde in Schoten 43.8% van de stemmen in 2018 en Vlaams Belang 20.7%. Ook Open VLD en CD&V stemden voor. Die twee partijen haalden respectievelijk 6.4% en 10% van de stemmen. Samen is dat dus bijna 81%, een overgrote meerderheid en een sterk signaal uit Schoten.

De provincie Antwerpen staat bekend als harde kern van N-VA. In 2014 haalde de N-VA iets minder dan 36.50% van alle stemmen in Antwerpen. Vlaams Belang kreeg toen maar 7% van alle stemmen. De tweede grootste partij was toen nog de CD&V met 20%, gevolgd door de sp.a met 11.42% en Open VLD met 9.60%. In 2018 veranderde de situatie enorm. N-VA bleef relatief stabiel, maar zakte wel naar 31.8%. Vooral voor Vlaams Belang was het een overwinning. De partij steeg namelijk naar 18.5% en werd de tweede grootste. Het grootste verlies was voor CD&V. De partij zakte namelijk naar 11.4%, net iets groter dan Groen met 11.2%.