Afgelopen dinsdagavond organiseerde de Federale en Lokale politie een gecoördineerde actie tegen illegale migranten. De Politiezone Regio Puyenbroeck werkte samen met collega’s van Lokeren, Wetteren-Laarne-Wichelen, Gent, de Federale Politie, Securail en de dienst vreemdelingenzaken.

Actie tegen illegale migranten op trein

In de nacht van dinsdag op woensdag 24 juni, 2020, organiseerde de politie een grote actie op treinen met bestemmingen zoals Beervelde. Eerder nog deden vrachtwagenchauffeurs van Transporteffect nog hun verhaal aan SCEPTR over dit onderwerp. “Illegale migranten komen vaak via Antwerpen en nemen een trein richting Gent. Vaak stoppen ze in bijvoorbeeld Drongen of Lochristi. Daarna gaan ze soms in groepen van wel 30 man op pad op zoek naar een weg naar Frankrijk of een andere manier om naar Engeland te raken. In de zomer slapen ze op de velden, maar als het slecht weer is, breken ze gewoon binnen in boerderijen en stallen om te schuilen. Vandaar dat vrachtwagens op parkings nog steeds aangevallen worden en het een risico is om daar te staan,” aldus Transporteffect.

Nu organiseerde de politie dus een grote actie om deze problematiek te bestrijden. In totaal kon de politie 41 migranten bestuurlijk aanhouden. Ze hebben 9 personen bestuurlijk aangehouden bij het verlaten bij het verlaten van het station in Kwatrecht richting de snelwegparking Wetteren. De politie kon ook nog twee groepen van 5 en 27 migranten onderscheppen op de trein richting Beervelde.

Dagelijks migranten vanuit Brussel

“Onze politiezone heeft dagelijks af te rekenen met transmigranten die vanuit Brussel via de spoorwegverbindingen naar het station van Beervelde reizen om vervolgens de nabijgelegen snelwegparking langs de E17 te Beervelde/Kalken te bereiken. Op deze parking zoeken ze naar een vrachtwagen waarvan ze vermoeden dat hij zich richting Engeland zal begeven. Het politiecollege en de politieraad hebben reeds herhaaldelijk aan de hogere overheden gevraagd om dit met een geïntegreerde aanpak te proberen beheersen.”, zegt Koen Van Poucke, Korpschef van de politiezone Regio Puyenbroeck. Ook hierover sprak Transporteffect. “Onze job is plots een levensgevaarlijk risicoberoep geworden, dat kan toch nietIn 2017 werd zelfs een collega vermoord op de parking in Drongen.”

‘Transmigratie’ is nu wel een actiepunt in het zonaal veiligheidsplan van de politie. “We hebben in ons nieuw zonaal veiligheidsplan “transmigratie” als een van de actiepunten opgenomen. We pakken dit aan door ontradende patrouilles uit te voeren. Er wordt daarbij intensief samengewerkt met gemeentelijke diensten, intercommunales en het Agentschap Wegen en Verkeer om de verschillende sluikstorten op te ruimen. Dit vraagt een grote inspanning van de betrokken diensten. Met het mooie weer van de laatste weken nemen de gevolgen van de sluikstorten grotere proporties aan. We willen daarnaast ook alertheid vragen van omwonenden om verdachte personen en/of handelingen te blijven melden via het nummer 101,” aldus Van Poucke.

Lees ook: 

Chauffeurs zijn ongelukken en jarenlange kapingen door migranten beu