China heeft van de EU 56,35 ton aan medisch materiaal cadeau gekregen, zo blijkt uit schriftelijke vragen van de Europese FvD-fractie. De Europese burger kon daarentegen niet rekenen op dezelfde speciale behandeling van China. Het conservatieve Nederlandse Forum voor Democratie vraagt zich af hoe dit had kunnen gebeuren. “Op wanbeleid moeten mensen worden afgerekend. Desnoods sturen we de hele commissie naar huis.” 

De hulp die de EU aan China gaf, verliep volgens het zogeheten ‘Uniemechanisme voor civiele bescherming’ (UPCM). Via dit mechanisme speelt de EU een sleutelrol in het bestrijden van rampen. Lidstaten bieden hierin hulp aan een land dat in nood is via het ‘Europese Coördinatiecentrum voor Rampenbestrijding’. Dit centrum neemt vervolgens de organisatie op zich – waarbij de Europese Commissie op zijn minst 75% van de vervoers- en operatiekosten op zich neemt. Ook in het geval van China.

(Lees verder onder de tweet)

Hulp niet wederkerig

In totaal kregen de Chinezen 56,35 ton aan medisch materiaal voor niets. Hierbij gaat het om 2.100 beschermingsbrillen, 662.439 stuks beschermende kleding, 112.956 chirurgische maskers, 1.954.921 medische mondmaskers en 21.300 wegwerpschorten. Volgens de Europese Commissie voldeden ze hiermee aan 88,5 procent van het Chinese verzoek. Dit terwijl op dat moment al bekend was wat de gevolgen voor de EU konden zijn. “Het is niet te geloven,”  zo stelt Europarlementariër Derk Jan Eppink. “Op 26 januari 2020 werden al waarschuwingen over COVID-19 afgegeven door het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding. Vervolgens verscheept de Europese Commissie twee dagen later tonnen aan medisch materiaal naar de andere kant van de wereld. Nota bene naar het land dat de uitbraak van het virus in de doofpot stopte.”

Veel Europese landen kregen niet dezelfde hulp terug van de Chinezen. In plaats daarvan moest er simpelweg betaald worden. “De EU gaf het materiaal dus gratis. Maar toen hulpmiddelen uit China kwamen, moest er wel worden betaald,” zo staat op de website van FvD. “Dit is niet te verkopen aan de belastingbetalers. Men mag verwachten dat de eigen volksgezondheid bij de nationale regeringen op nummer één staat. Niet dus. De EU stuurde bijna 2 miljoen mondmaskers naar China, terwijl minister De Jonge er maar niet in slaagde mond maskers in Nederland op de markt te brengen.”